Mainos

Hurmaava porilainen keksintö tunnetaan jo ulkomaillakin: Oletko kuullut Vauvojen värikylpy -työpajoista?

Vauvat, taaperot ja vähän isommatkin mukulat ovat jo viidentoista vuoden ajan saaneet nauttia Vauvojen värikylpy -työpajoista Porissa. Mitkä ihmeen Värikylpy-työpajat?  - Ne ovat kuvataiteellisia työpajoja, joissa lapsi oppii tunnustelemaan ja tutkimaan erilaisia materiaaleja, värejä ja valoa yhdessä oman vanhemman kanssa. Lopuksi lapsi saa toteuttaa oman taideteoksensa, kuvailee värikylpyohjaaja, varhaisiän taidetoiminnan vastaava suunnittelija-ohjaaja Sanna Pajunen-Kyynäräinen.

Vauvojen värikylpy on aito porilainen keksintö, ja melkein jokainen Porissa asuva tuntee jonkun, joka on käynyt työpajoissa. Ympäri vuoden lastenkulttuurikeskuksessa järjestettävät Värikylpy-työpajat ovat kaupunkilaisten keskuudessa suosittuja.

Porin Asuntomessuilla päästää tänä kesänä tutustumaan Vauvojen värikylpyihin.

Asuntomessut Porissa: 6.7. - 5.8. 2018. Teemana asuminen läpi ihmiselämän. 

Lisää tietoa Asuntomessujen sivuilta

Ohjaaja Sanna Pajunen-Kyynäräinen kertoo, että kysyntää olisi enemmän kuin pystytään järjestämään. Tällä hetkellä erityisesti alle 1-vuotiaiden ryhmiin on tunkua.

– Työpajoissa on paljon ajatusta takana eli niissä on erilaisia teemoja, joiden kautta pyritään luomaan kaunis visuaalinen elämys myös vanhemmille. Työpajoissa on tarkoitus innostua ja inspiroitua yhdessä eri materiaaleista, jotka voivat olla vaikkapa kylmiä, lämpimiä, kovia, pehmeitä, löllöjä, kuplivia, sihiseviä, nystyräisiä, kevyitä, painavia, Pajunen-Kyynäräinen listaa.

Visuaaliset ärsykkeet kehittävät hermostoa

Voisi kuvitella, että työpajoissa on aikamoinen sotku, kun kymmenkunta vauvaa innostuu maalaamaan koko kehollaan. Vauvat kuulemma saavatkin hullaantua, mutta ympäristö on suojattu ja vauvoilla asianmukaiset maalausvaatteet päällä. Materiaalit ovat lisäksi sellaisia, että haittaa ei koidu, vaikka niistä osa päätyisi suuhunkin.

Mitä perheenne on saanut työpajakäynneistä?

"Olemme olleet todella vaikuttuneita siitä, miten pajat on suunniteltu ja toteutettu. Pajat olivat monipuolisia kaikille aisteille. Ei olisi muualla päästy kokemaan samoja juttuja."

Mitä muuta vauvat mahtavat saada irti työpajoista? Vauvojen värikylpy -toiminnasta on tehty useita opinnäytetöitä ja niistä on saatu runsaasti rohkaisevaa palautetta. Se tiedetään, että mitä enemmän vauvojen aivoille tarjotaan visuaalisia ärsykkeitä, sitä paremmin esimerkiksi hermosto kehittyy. Vanhimmat Värikylpy-työpajoissa käyneet lapset ovat ehtineet kasvaa jo 15-vuotiaiksi teineiksi.

– Olemme saaneet palautetta siitä, että Värikylpy-työpajoissa vauvana käyneet lapset ovat olleet isompina muissakin kuvataideryhmissä ennakkoluulottomia. He tarttuvat rohkeammin eri materiaaleihin ja innostuvat siitä, mitä tehdään. He ikään kuin lämpenevät uusille asioille nopeammin, Sanna Pajunen-Kyynäräinen kertoo.

Vauvan oma temperamentti taustalla

Ohjaaja Sanna Pajunen-Kyynäräisellä on lukuisia työpajoja takanaan. Vauvat suhtautuvat Värikylpy-työskentelyyn hyvin eri tavalla: kaikki eivät välttämättä innostu kaikesta.

– Eivätkä kaikki tuntemukset ole välttämättä niin kivoja. Joskus käy niin, että vauvasta näkee hänen inhoavan jotakin materiaalia, vaikka kylmää tai märkää. Silti vauva menee ja tutkii sitä, kerta toisensa jälkeen. Ja sitten tulee se päivä, kun vauva suorastaan rakastaa, vaikkapa sitä aluksi niin vastenmielistä märkää maalia.

Mitä perheenne on saanut työpajakäynneistä?

"Elämyksiä, tutustumista värien ja materiaalien maailmaan. Iloa ja riemua."

Hän on myös huomannut, että vauvat saattavat innostuvat väreistä ja materiaaleista usein omalle temperamentilleen luontaisella tavalla. Toiset tykkäävät haistella ja maistella ennakkoluulottomammin kuin toiset.

– Aluksi ujommalle riittää, että istuu vanhemman sylissä ja katselee muita. Yleensä muutaman kerran jälkeen hekin uivat kuin kala vedessä ja innostuvat ja alkavat nauttia siitä tekemisestä. Toiset vauvat syttyvät hitaammin kuin toiset.

Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja Päivi Setälä on ideoinut ja kehittänyt Vauvojen värikylpy -toiminnan yhdessä ohjaajien kanssa. Uusia ohjaajia on koulutettu jo 300. Näin ollen Värikylpy-toiminta on levinnyt Porista muihinkin kaupunkeihin ja jopa kansainvälisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja