Hurja väite italialaislähteistä: Sebastian Vettelin kulissipeli suututti Ferrarin puheenjohtajan – seuraaja esitellään huomenna

Motorsport.comin italiankielinen sivusto kertoi tiistai-iltana omiin lähteisiinsä pohjautuen, että Carlos Sainzin Ferrari-sopimus julkaistaisiin kahden vuorokauden kuluessa. Nyt La Gazzetta dello Sport kertoo niin ikään omiin lähteisiinsä pohjautuen, että Sainz esitellään Ferrari-kuljettajana huomenna torstaina.

Konkaritoimittaja Franco Nugnes tiesi kertoa tiistaina, että Sainz ja Ferrari olivat päässeet jo sopuun perusasioista, mutta yksityiskohdissa riitti vielä viilattavaa.

Gazzettan F1-toimitusta johtava Luigi Perna kertoo nyt Twitter-tilillään, että sopimus olisi allekirjoitettu.

– Virallista ilmoitusta odotetaan huomiseksi, Perna kirjoittaa.

Siinä missä Sainzin siirto McLarenilta Ferrarille tuntuu olevan enää sinettiä vaille, F1-piireissä pähkäillään kuumeisesti, mikä ajoi Ferrarin ja Vettelin erilleen kuuden yhteisen vuoden päätteeksi.

Sopimusneuvotteluista on kerrottu, että Vettelille tarjottiin yksivuotista sopimusta, jossa hänen vuosipalkkansa laskisi merkittävästi nykyisestä noin 30 miljoonasta eurosta. Samaan aikaan Charles Leclercillä on takataskussaan joulun alla allekirjoitettu sopimus, joka ulottuu vuoteen 2024.

Olisiko Vettel halunnut pidemmän sopimuksen? Olisiko hän halunnut enemmän rahaa? Epäilikö hän omaa asemaansa Leclercin rinnalla, kun Ferrari oli selkeästi sitoutunut nuoreen monacolaiseen?

Ensimmäiseen ja viimeiseen kysymykseen vastaus on eri lähteistä kantautuneiden tietojen mukaan kyllä. Sen sijaan toisen kysymyksen Vettel kuittasi hölynpölyksi Ferrarin tiedotteessa. 

– Taloudelliset asiat eivät vaikuttaneet tähän päätökseen. Niin ei ole minun kohdallani koskaan ollut eikä tule koskaan olemaankaan, Vettel sanoi.

Pernan ja Gazzettan tietojen mukaan raha-asioista väännettiin kuitenkin jossain muodossa. Perna kertoo, että Vettel olisi painostanut Ferraria tarjoamaan kaksivuotista sopimusta.

– Vuoden 2020 palkan alentamisesta kieltäytyminen, ellei Ferrari tarjoaisi kaksivuotista sopimusta, on ärsyttänyt puheenjohtaja John Elkannia, Perna tviittasi keskiviikkona.

Kahden kuukauden vääntö

Vettelin ja Ferrarin neuvotteluissa tapahtui paljon verrattain lyhyeesä ajassa.

Helmikuun lopulla, talvitestien toisella viikolla Vettel ja tallipäällikkö Mattia Binotto istuivat vierekkäin Katalonian moottoriradan lehdistöhuoneessa. Heiltä kyseltiin toistuvasti yhteisestä tulevaisuudesta ja tulevista sopimusneuvotteluista.

Binotto sanoi, että Vettel on Ferrarin ykkösvaihtoehto, mutta mikä erikoisinta, Vettel ei vastannut, kun häneltä kysyttiin, onko Ferrari hänen ykkösvaihtoehtonsa.

– Se riippuu siitä, mihin uskoo. Tämä pätee molemmin päin, kun mietitään, mikä on kenenkin ykkösvaihtoehto, Vettel aloitti ja jatkoi sitten selvästi tympääntyneenä:

– Mutta arvostaisin sitä, jos tämä olisi viimeinen kysymys tästä aiheesta.

Omien sanojensa mukaan Vettel koki tuossa vaiheessa  sopimusneuvotteluita tärkeämmäksi sen, että uusi auto saataisiin mahdollisimman nopeaksi, sillä kauden alkuun piti olla aikaa vain muutama viikko. Neuvottelut voisivat kyllä odottaa.

Kun sitten kävi ilmi, että kauden alku viivästyy kuukausitolkulla, asioiden arvojärjestys kääntyi päälaelleen.

Neuvottelut jatkosopimuksesta alkoivat huhtikuun alussa, ja samaan aikaan maailmalle alkoi levitä uutisia siitä, miten tallit pyrkivät alentamaan kulujaan kaikin mahdollisin keinoin, muun muassa kuljettajien palkkoja leikkaamalla.

Huhtikuun puolivälin tienoilla kerrottiin, että myös Vettel ja Lewis Hamilton käyvät tahoillaan keskusteluja palkkansa alentamisesta. Oli selvää, että Hamiltonin ja Vettelin kohdalla tallit voisivat saavuttaa suuriakin säästöjä, sillä heidän palkkansa ovat tunnetusti sarjan suurimpia.

Vettel kuitenkin painotti, että hänen tapauksessaan neuvotteluiden lopputulosta ei tultaisi koskaan kertomaan julkisuuteen; tieto jäisi vain ja ainoastaan hänen ja tallin väliseksi.

– Käymme ehdottomasti keskusteluita asiasta. Kuten olen sanonut jo aiemmin, emme tiedä, miltä kausi näyttää, milloin se alkaa ja montako kisaa ajetaan, Vettel sanoi muun muassa Autosportin mukaan.

– Olen aina pitänyt tällaisten keskusteluiden lopputulokset tallin ja itseni välisenä, ja aion tehdä nyt samalla tavalla. En aio hyödyntää tätä tilannetta julkikuvani kiillottamiseen tai muuhun vastaavaan.

Gazzettan tuoreiden tietojen valossa jää vielä epäselväksi, suostuiko Vettel lopulta palkka-aleen. Ainakaan neuvotteluvalttina se ei toiminut.

Lue myös:

    Uusimmat