Mainos

Hurja paljastus dopingkohussa ryvettyneestä hiihdon suurmaasta – kymmenvuotiaat saavat kuulla, että heidän tulee käyttää dopingia

30:00
Videolla Tulosruudun juttu dopingista.

Itävallan hiihtolajien entinen päällikkö Trond Nystad sanoo, että maan täytyy puhdistaa omaa urheilukulttuuriaan. Hänen omasta joukkueestaan kärähti Seefeldin MM-kilpailussa hiihtäjät Max Hauke ja Dominik Baldauf. Hän kertoi Dagbladetille, kuinka paha tilanne oikeasti on. 

Norjalainen Nystad oli vastikään puhunut ensimmäisen kerran kahden kärähtäneen urheilijan kanssa. Heidän selitys teoilleen oli järkyttävä.

– He pyysivät anteeksi ja yrittivät selittää, miksi näin oli tapahtunut. He olivat saaneet kuulla jo lapsena, että kaikki, jotka ovat hyviä, käyttävät dopingia.  Sen jälkeen he  ottivat yhteyttä dopingia järjestäneeseen tahoon, joka sanoi myös kaikkien parhaiden huijaavan. Silloin he olivat vastaanottavaisia hänen ehdotuksille. He tekivät sellaista, jonka tiesivät olevan väärin, Nystad sanoo.

Norjalaisvalmentaja kertoo, että myytti parhaiden urheilijoiden douppauksesta on muuttunut totuudeksi itävaltalaisessa urheilussa. Se on käsitys, joka leviää koko ajan lapsille. 

– Olen asunut Itävallassa kymmenen vuotta ja olen kuullut tätä joka vuosi. Olen pitänyt esitelmiä 10-11-vuotiaille ja kertoneet heille, kuinka tärkeää on harjoitella pitkään. Silloin salissa olleet vanhemmat ovat vastanneet, että se ei pidä paikkaansa, se ei onnistu, kaikki parhaat käyttävät dopingia. Se asenne on valitettavasti levinnyt liian pitkälle. Se ei koske kaikkia, mutta yksikin mätä omena on liikaa, Nystad kertoo.

Dopingista kärähtänyt Johannes Dürr kirjoitti kirjan omasta tuomiostaan ja sai anteeksi, että sanoi nuorille katsojille Itävallassa parhaaseen katseluaikaan esitetyssä ohjelmassa, että kaikki parhaat käyttävät dopingia. Nystad vaatii, että itävaltalainen urheilu putsaa omaa dopingkulttuuriaan ja potkaisee ulos johtajat, jotka vahvistavat myyttiä, että menestystä voi saavuttaa ainoastaan huijaamalla.

– Tarvitsemme kampanjoita ja he, jotka antavat tuollaisia lausuntoja, heidän tulisi saada potkut työstään. Emme voi sallia tuollaisten valheiden leviämistä. Meillä on sääntöjä siitä, kuinka puhumme työelämässä ja yhteiskunnassa. Saman pitää toteutua, kun puhumme nuorten kanssa urheilusta ja hyvistä arvoista, Nystad päättää.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja