Lääkeruiskuja joka puolella, aineita apteekista – pysäyttäviä väitteitä kestävyysurheilun menestysmaasta: "Siellä käytetään niin paljon dopingia, ettei maailma edes ymmärrä"

Mitä ihmettä Keniassa tapahtuu? Onko dopinginkäyttö maan kestävyysjuoksussa yleinen tapa, ja miksei maan antidopingtyö näytä tepsivän huijarien kiinni saamisessa?

Koronaviruspandemian aikaisesta antidopingtyöstä laajamittaisen artikkelin julkaissut ruotsalaislehti Expressen kertoo kylmääviä tietoja testauksesta ja dopinginkäytöstä kestävyysjuoksun huippumaassa.

Lehti kertoo tapauksesta, joka nostatti raivon Keniassa.

Kolme lääkeruiskua lepäsi maassa Karaminy-stadionin kupeessa Itenissä, Keniassa. Joku otti niistä kuvan, ja se päätyi norjalaisen journalistin Arve Berganin näytölle. Tämä päätti puolestaan julkaista kuvan Antidoping Worldin Facebook-sivuilla.

Kuva aiheutti myrskyn.

– Se oli täysin hullua, Bergan kertoo Expressenille.

– Sain väkivaltaisia reaktioita kuvasta. Ihmiset Keniasta kirjoittivat, että kuva on väärennös ja he uhkasivat raportoida minusta poliisille. Sitten Kenian antidopingtoimisto ilmoitti tiedotteessaan, että norjalainen toimittaja yrittää kiristää heitä. Miksi he eivät mieluummin tehneet jotain asialle?

Sen lisäksi, että Keniasta on jo vuosikausia ponnistanut maailman parhaat kestävyysjuoksijat, maata pidetään dopinginkäytön suhteen "villinä läntenä". Se on Maailman antidopingtoimiston Wadan kirjoissa samalla viivalla kuin Venäjä, Ukraina, Valko-Venäjä, Bahrain, Marokko ja Nigeria.

Expressenin mukaan tällä hetkellä ainakin 55 kenialaisurheilijaa epäillään urheilussa kiellettyjen aineiden käytöstä.

"Se ei näytä hyvältä"

Expressen yritti saada haastattelua henkilöltä, joka tietäisi, mitä Keniassa tällä hetkellä tapahtuu dopinginkäytön suhteen, mutta ei onnistunut saamaan ketään puhumaan asiasta omalla nimellään.

– Voin kertoa kaiken, jos voin pysyä nimettömänä. Muuten se on vaarallista. Ihmishenki ei ole suuressa arvossa täällä, lähde sanoo.

Lähteen mukaan Karaminy-stadionilta löydetyt ruiskut eivät ole mitään ihmeellistä Keniassa.

– Siellä on ruiskuja joka puolella. Ruiskuja on roska-astioissa, poluilla, tien reunalla… Ja kyllä, niitä ruiskuja käytetään douppaamiseen. Kenian antidopingtoimisto reagoi asiaan niin voimakkaasti nyt, koska siitä saatiin kuva ja se julkaistiin kansainvälisesti. Se ei näytä hyvältä.

– Tilanne Keniassa ei ole hyvä. Täällä käytetään niin paljon dopingia, ettei maailma edes ymmärrä, miten paha se tilanne on. Jos kysyt minulta, sanoisin, että yhdeksän kymmenestä juoksijasta täällä käyttää dopingia tai on käyttänyt sitä. Yleinen näkemys on se, että ilman dopingia ei voi menestyä, tai "lääkettä" niin kuin kaikki sanovat täällä, lähde kertoo.

Lähde väittää, että Kenian antidopingtoimisto on niin korruptoitunut, että käryn voi välttää maksamalla oikeille henkilöille.

– Tällä hetkellä (koronaviruksen vuoksi) on vähemmän testejä kuin yleensä. Mutta niin, ei sillä ole oikeastaan mitään merkitystä.

Expressenin haastatteleman lähteen mukaan kestävyysjuoksijat hankkivat dopingaineita apteekeista, ilman reseptiä.

Ilmoitus päivä ennen testiä

Artikkeliin on haastateltu myös kanadalaista Reid Coolsaetia, kahdesti olympialaisten maratonissa kilpaillutta juoksijaa, joka on harjoitellut Keniassa.

Hän kertoo joutuneensa dopingtestiin maassa vuonna 2016.

– Sain tietää joutuvani testattavaksi jo päivää aikaisemmin. Mietin välittömästi mielessäni: "Mitä? Ei tämän näin pitäisi mennä".

Coolsaet muistaa matkustaneensa testausta varten noin 50 kilometrin matkan Itenistä Eldoretiin.

– Se oli oikeastaan aika makea juttu.

– Menin sisään huoneeseen, ja siellä oli paljon tuttuja kasvoja. He olivat juoksijoita kuten Eliud Kipchoge, Geoffrey Mutai, Ezekiel Kemboi, Thomas Longosiwa… Kaikki isot tähdet!

He olivat saaneet Coolsaetin tavoin etukäteen annetun kutsun tulla testaukseen.

Coolsaetin mukaan dopinginkäyttöön liittyvät ongelmat ovat syvästi juurtuneet maan kestävyysjuoksuun.

– Keniassa juokseminen on polku kohti parempaa elämää, polku rahan luokse, ja ihmiset siellä ymmärtävät, miksi he (juoksijat) käyttävät kaikki keinot menestyäkseen, Coolsaet uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat