Huovinen: Sote-uudistus voi tuoda säästöjä nopeastikin

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vakuuttaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on eväitä kustannusten hillitsemiseen.   

Sote-uudistuksen käsittelyn aloittanut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli Huovista aamupäivällä. Kansanedustajia kiinnosti, millä keinoilla tarkalleen ottaen kustannuksia pystytään hillitsemään.

Huovisen mielestä kokonaisvaltaisempi lähestymistapa palveluiden järjestämiseen voi tuoda säästöjä nopeastikin, mistä hyvänä esimerkkinä toimii Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin malli.

– Syntyy kannuste katsoa, kuinka moni asiakas ja potilas joutuu sinne kalliimman erikoissairaanhoidon luukulle. On pakko miettiä, kun tuottaminen tulee saman johdon ja budjetin alle, että miten vähennetään sitä kalleinta mahdollista laskua, Huovinen sanoi.

Kokoomusta on hiertänyt se, ettei sote-uudistuksessa olla vahvistamassa yksityisten palveluntuottajien asemaa. Puolueen edustajat nostivat esille etenkin pienten yritysten huolta tulevaisuudesta ja kysyivät, eikö yksityisten suurempi hyödyntäminen ja asiakkaan ja potilaan valinnanvapaus toisi myös säästöjä. 

– Meidän pitää aika tarkasti pohtia, kenen valinnanvapaudesta puhutaan - onko se meidän hyvin koulutettujen ja hyvin toimeentulevien ihmisten mahdollisuutta valita, ja miten sitten se muu joukko saa palveluja, Huovinen vastasi.  

Lue myös:

    Uusimmat