Huomenta Suomen juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilta muilta suomalaisilta

15:18

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä yhdessä lääketieteen tohtori Martti Kiurun kanssa.

– Ainoa poikkeava löydös oli D-vitamiini. Ja voisi sanoa, että et ole siinä ole yksin. Kun tästä otettaisiin sata ihmistä tähän aikaan vuodesta talven jäljiltä, niin meillä Suomessa on matalat D-vitamiinipitoisuudet, Martti Kiuru kommentoi Nina Rahkolan verikokeiden tuloksia ohjelmassa.

Rahkolan D-vitamiinitasoksi mitattiin 52 nmol/l (nanomillimoolia litrassa).

– Suositus on, että se olisi yli 75.

D-vitamiinin puutos voi johtaa luuston heikkenemiseen ja osteoporoosiin. Se on yhdistetty myös diabetekseen, erilaisiin syöpiin ja hermoston rappeumatauteihin. Yhä enemmän näyttöä on myös siitä, että D-vitamiini auttaa tiettyjen sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Huonon D-vitamiinitason voi korjata helposti syömällä vitamiinia purkista. Yliannostukset ovat periaatteessa mahdollisia, mutta käytännössä hyvin harvinaisia. Kiuru huomautti, että D-vitamiinisuositukset myös vaihtelevat eri puolilla maailmaa: esimerkiksi Australiassa viitearvot ovat 60–160 nmol/l, koska siellä eletään auringossa.

– Kaikilla päiväntasaajalla elävillä ihmisillä pitoisuus on yli 100, Kiuru totesi.

Juttua muokattu 18.53: Korjattu jutussa haastatellun lääkärin nimi Martti Kiuruksi.  

Mitä kaikkea verikokeesta voidaan päätellä? Kuinka usein lääkäri itse käy verikokeessa? Kannattaako alttiutta tiettyihin sairauksiin edes selvittää etukäteen ja jos, niin miten huonojen uutisten kanssa pystyy elämään? Katso video ylhäältä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja