Huomasitko jo? Facebook testaa Suomessa uutta ominaisuutta – nyt kannattaa miettiä, mitä kirjoittelee

Mitä Facebook ajattelee sinusta? Näin tarkistat, millä perusteilla Facebook näyttää sinulle mainoksia 1:22
Mitä Facebook ajattelee sinusta? Näin voit tarkistaa, millaisia päätelmiä somejätti on sinusta tehnyt mainoksia kohdentaakseen.

Somejätti Facebook on antanut ainakin osalle käyttäjistään mahdollisuuden äänestää ryhmäjulkaisuihin jätettyjen kommenttien arvoa parantaakseen avuliaiden, kilttien ja informatiivisten vastausten näkyvyyttä.

Facebookin viime vuoden lopulla pikaisesti testaama ominaisuus on jälleen ilmestynyt osalle käyttäjistä. Uuden toiminnon avulla käyttäjät voivat äänestää ryhmäjulkaisujen alle jätettyjä kommentteja joko ylös tai alas painamalla Tykkää- ja Vastaa-painikkeiden vieressä olevaa uutta nuolisymbolia.

Mitä enemmän postauksen alle jätetyllä kommentilla on plussaa, sitä suuremman näkyvyyden kommentti saanee. Toistaiseksi ei ole vielä selvää, miten miinukset vaikuttavat kommentin näkyvyyteen tai miten kommenttien näkyvyyttä säätelevä algoritmi todellisuudessa toimii.

Toiminto on valinnainen sekä ryhmäkohtainen, ja sen voi ottaa käyttöön vain ryhmän ylläpitäjä. Mikäli äänestysmahdollisuutta ei sinun Facebook-ryhmiesi julkaisuissa vielä näy, ei ryhmän ylläpitäjä ole aktivoinut toimintoa joko siksi, ettei ole halunnut tai sitten Facebook ei ole tarjonnut äänestysmahdollisuuden aktivointia kyseiselle ryhmälle.

Kun käyttäjä on päättänyt antaa kommentille plussan ja hän valitsee nuolisymbolista avautuvan valikon kautta ylöspäin osoittavan nuolen, saa päätöksen myös perustella. Facebook tarjoaa positiiviselle palautteelle kuusi vapaaehtoista perustelua:

  • Hyödyllinen
  • Uusi idea
  • Kiltti
  • Informatiivinen
  • Viihdyttävä
  • Osuva

Mikäli käyttäjä pitää kommenttia asiattomana, epäkohteliaana tai muuten vain sopimattomana, voi hän painaa alaspäin osoittavaa nuolta. Miinuksen antamiseen Facebook ei mitä ilmeisimmin kaipaa perusteluita, sillä sellaisia ei ole lainkaan valittavissa.

Asiallisempaa keskustelua?

Kommenttien äänestäminen on nimetöntä, joten kukaan ei tiedä, kuka on antanut kommentille plussaa tai miinusta.

Facebookin mukaan uudella ominaisuudella voidaan edistää asiallista keskustelua. Se, miten se toteutuu käytännössä, riippuu tietysti pitkälti siitä, käytetäänkö sen lanseeraamia työkaluja tarkoitetulla tavalla. Mikäänhän ei estä antamasta esimerkiksi vihapuhetta tai rasismia sisältäville kommenteille plussaa, näin kärjistettynä esimerkkinä.

Facebookilta on jo ainakin vuosikymmenen ajan tivattu mahdollisuutta peukuttaa julkaisuja alaspäin. Tällaista nappia ei ole näkynyt eikä kuulunut, vaikkakin vuonna vuodenvaihteessa 2015–2016 yhtiö lanseerasi reaktiopainikkeet pelkän peukutuksen rinnalle.

Facebookin uutissyötteen kehittämisestä vastaava johtaja Adam Mosseri kertoi tanskalaisen Medietrendsin haastattelussa vuonna 2018 yhtiön tutkineen, mikä olisi paras ratkaisu kommenttien äänestämiselle.

Mosseri antoi tuolloin kunniaa Reddit-keskustelupalstalle, jossa kommenttien äänestäminen on ollut mahdollista pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat