Huoltoasemien ruoissa hurjia eroja – täältä löydät terveellisimmät vaihtoehdot

Vuoden Virkeät 24h huoltoasemat -kilpailun kautta ilmeni runsaasti uutta tietoa huoltoasemien valikoimasta. Nykyään yhä useammat asemat suosivat terveellisiä vaihtoehtoja, mutta kyseisessä hankkeessa mukana ollut ravitsemusterapeutti Jarmo Sallinen kuitenkin huomasi Etelä-Suomen ja haja-asutusalueiden tarjonnassa olevien annosten välillä olevan suuria eroja.

Vuoden Virkeät 24h huoltoasemat -kilpailun voittajavalintaperusteissa kiinnitettiin huomiota ruoka- ja juomatarjonnan terveellisyyteen sekä siihen, miten eri vaihtoehtoja asemilla mainostettiin. Yleisesti ottaen huoltoasemien tarjonnassa panostetaan yhä enemmän monipuolisuuteen ja terveellisiin vaihtoehtoihin.

– Positiivista on, että yleisen ruokatarjonnan koko laajuus on parantunut. Se näkyy aika paljon myös mainonnassa, sillä nykyään mainostetaan myös terveellisiä vaihtoehtoja, Sallinen kertoo.

Ravitsemusterapeutti kuitenkin huomauttaa, että asemien välillä on paljon eroja. Erot saattavat olla huomattavia jo samojen ketjujen välillä. Sallinen kertoo Makuja.fi:lle, että huomasi Vuoden Virkeät 24h huoltoasemat -kilpailun aikana aterioiden tarjonnassa olevan paljon eroja erityisesti Etelä-Suomen ja haja-asutusalueiden välillä.

– Erot huomaa haja-asutusalueille. Kun mennään pohjoisemmaksi, niin tarjonnan taso on kyllä heikompi noissa terveellisissä vaihtoehdoissa, Sallinen kuvailee.

Mistä apu tasoeroihin?

Vuoden Virkeät 24h huoltoasemat -kilpailu on osa Nuori kuski osaa! -hanketta, jossa tutkittiin löytyykö huoltoasemilta riittävästi ajoterveyttä ylläpitäviä aterioita. Kyseisen hankkeen aikana saatuihin tutkimustuloksiin viitaten Sallinen ehdottaa pienille huoltoasemille keinoa lisätä myös terveellisiä vaihtoehtoja.

– Jos saataisiin omiin resursseihin mitoitettuna niitä vaihtoehtoja. Kenties juuri tuotesijoittelulla saataisiin hyviä muutoksia aikaan ja saataisiinkin mielenkiintoa myös terveellisempiin vaihtoehtoihin, mies valoittaa.

Yleisesti ottaen valikoimat huoltoasemilla on vuosien varrella parantunut huikeasti. Tänä vuonna viideksi parhaaksi 24h huoltoasemiksi valittiin Espoossa sijaitseva ABC Nihtisilta, Joroisten itsenäinen huoltamoyrittäjä Jari-Pekka Koponen, Helsingissä sijaitseva Neste Motorest Eläintarha, Suomusjärvellä sijaitseva Teboil Kivihovi sekä Shell Helmisimpukka Laukaa Lievestuore.

Kilpailu on järjestetty aiemmin myös vuosina 2010 ja 2011. Ensimmäistä kertaa kilpailussa oli mukana myös Itä-Suomen alueen huoltoasemia. Voitosta kamppaili yhteensä 35 huoltoasemaa.

(IRA JUVONEN – MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja