Huoli Zaporizhzhjan ydinvoimalasta kasvaa: "Sotatoimet lopetettava välittömästi"

2:38
IAEA vaatii pääsyä Venäjän hallussa olevaan Zaporizhzjan ydinvoimalaan.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa Euroopan suurinta ydinvoimalaa pommitettiin jälleen eilen. Voimalan toiminnasta vastaavan Energoatomin mukaan iskujen takana on Venäjä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA vaatii, että sen asiantuntijoiden on päästävä tarkistamaan ydinvoimalan tilanne.

– Olemme olleet valmiita tämän tehtävän suorittamiseen jo kesäkuussa, mutta poliittisten ja muiden syiden vuoksi se ei ole ollut mahdollista. Emme voi enää sallia vastaavia viivytyksiä, IAEA:n johtaja Rafael Grossi sanoi YK:n turvallisuusjärjestön hätäkokouksessa.

Grossi vaati lopettamaan kaiken sotilaallisen toiminnan, jolla on vähäisinkään mahdollisuus vaarantaa ydinvoimalan turvallisuus. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan on vaatinut "potkaisemaan valloittajat pois" Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelta. Hänen mukaansa ydinvoimalaa ei ole koskaan ennen käytetty näin selvästi kiristyksen ja uhkailun välineenä. Tilanne koskettaa hänen mukaansa kaikkia maailmassa eikä ole vain Ukrainan ongelma. 

Venäjän kokouksen koollekutsujana

Myöhään eilisiltana järjestettyä hätäkokousta esitti Venäjä. Venäjä on syyttänyt iskuista Ukrainaa. Uutisaamussa vierailleen entisen Moskovan-suurlähettilään Hannu Himasen mukaan Venäjä pyrkii tällä hämärtämään asetelmaa ja oikeuttamaan omia toimiaan.

– Tämä on tyypillistä Venäjän propagandapolitiikkaa. Venäjä on kuitenkin hyökkääjä Ukrainan alueella eikä tässä ole kahta sanaa, Himanen sanoo.

Himanen sanoo, että Venäjän pitäisi lopettaa kaikki ydinvoimalaan kohdistuva ja sen ympäristössä tapahtuva sotilaallinen toiminta.

– Kaikki sormet osoittavat Venäjään.

YK:n pääsihteerin vetoaa osapuoliin

Sotatoimien lopettamisen puolesta on vedonnut myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Lausunnossaan Guterres kirjoittaa olevansa "vakavasti huolestunut" Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanteesta.

– Olen vedonnut kaikkiin osapuoliin, jotta tilanteessa käytettäisiin järkeä eikä kukaan toimisi Euroopan suurimman ydinvoimalan turvallisuuden ja koskemattomuuden vaarantavalla tavalla, Guterres kirjoittaa.

Zaporizhzhjan ydinvoimalaan eilen osuneissa iskuissa vahingoittui useita voimalan säteilyantureita. Iskuja osui myös lähelle aluetta, jolla säilytetään radioaktiivista materiaalia.

Vaurioista huolimatta tilanne on Energoatomin mukaan vakaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja