Huippumalli piipahti äänestämässä Suomen presidenttiä Los Angelesissa

Näin ulkosuomalaiset käyttivät äänioikeuttaan Los Angelesissa 6:47
VIDEO: Näin Suomen presidentinvaaleissa äänestettiin Los Angelesissa

Los Angelesin konsulaattiin saapuu äänestämään Suomen kansalaisia, joilla kaikilla on selkeä oma ehdokkaansa. Perinteitä kunnioittaen osa halusi pitää valintansa salaisuutena, mutta suurin osa oli avoimina omasta ehdokkaastaan. 

USA:n oma poliittinen tilanne ja tulevat Yhdysvaltain presidentinvaalit saavat myös pohtimaan, ketä kannattaa äänestää. Mukavana houkuttimena äänestäjille toimivat konsulaatin tarjoamat Mariannet, lakut sekä salmiakit. Kahvit ja kanelipullat tuntuivat myös äänestäjille maistuvan.

Yksityiskokki Sirpa antaa äänensä Stubbille

30-vuotta Los Angelesissa asunut Sirpa Welch, toimii hyvin varakkaan perheen yksityiskokkina sekä pyörittää omaa Nordic Taste LA -yritystään.

Aikoinaan Welch tuli Yhdysvaltoihin Au Pairiksi, jonka jälkeen päätyi Suomen konsulaatin kokiksi, missä työskenteli yli kaksikymmentä vuotta ennen täyspäiväiseksi yrittäjäksi siirtymistään.   

Welch kertoi suomalaisten usein tilaavan karjalanpiirakoita, savulohta, korvapuusteja ja jopa Janssonin kiusausta.

Oman ehdokkaan valinta oli hänelle helppoa. Welchin äänen sai kummallakin kierroksella Alexander Stubb, jonka työhistoria ja kansainvälinen kokemus ovat hänen mielestään presidentille sopivia.

Kaksoiskansalaisena Welch aikoo jälleen äänestää Joe Bidenia ja samalla harmittelee USA:n ehdokkaiden korkeaa ikää. Toivoen tulevaisuudessa nuorempaa verta myös valtameren sillä puolella.

Äänestystä kuvausten keskellä

Suomalainen huippumalli Steffi Cook oli kuvausmatkalla Los Angelesissa ja tuli äänestämään tänne toiselle kierrokselle. 

Suomen ja Iso-Britannian kaksoiskansalainen Cook on nähty maailmalla huippujulkaisuissa sekä muotinäytöksissä. Nyt hän oli Los Angeleissa viettämässä ansaittuja vapaapäiviä kuvausten jälkeen ja kertoi usein jäävänsä kuvauspaikkoihin viettämään aikaa esimerkiksi surfaten. 

Cook kertoi äänestäneensä ensimmäisellä kierroksella Li Anderssonia ja nyt toisella kierroksella hänen äänensä sai Pekka Haavisto. Haaviston arvomaailma on lähempänä hänen omaansa kuin vastaehdokkaan.

50 vuotta Yhdysvalloissa asunut Birgitta

Suomenruotsalainen Birgitta Dahl asuu Portlandissa, Oregonissa. Viisikymmentä vuotta Yhdysvalloissa asunut Dahl oli lomalla Los Angelesissa ja kertoi äänestävänsä ehdokasta, joka on kaksikielinen. Hänen ehdokkaallaan on kansainvälistä kokemusta ja hän on edustava persoonallisuus.

Vaalisalaisuuden pitävä Dahl sanoi tietävänsä ketä ehkä äänestää tulevissa USA:n vaaleissa, mutta pohti tilanteen mahdollisesti vielä muuttuvan.

"Olemme kuitenkin valitsemassa uutta pomoa"

Stanfordin Yliopistossa vierailevana tutkijana toimiva Heikki Hietala oli Los Angeleissa tapaamassa puolisoaan ja samassa kaupungissa ollessaan käytti tilaisuutta hyväkseen.

Diplomaattina useita vuosia USA:ssa toiminut Hietala pohti Suomen uutta tilannetta esimerkiksi NATOn jäsenenä ja transatlanttisten suhteiden merkitysten kasvamista, joka vaikutta myös presidentin rooliin.

Oman ehdokkaan valinta oli helppoa, mutta virnistäen sanoi pitävänsä vaalisalaisuuden, koska "Olemme kuitenkin valitsemassa uutta pomoa".

Kauhajoelta Kanadaan

Vaalisalaisuuden pitävät LarryHarja ja Pirjo Pieski nauroivat äänestävänsä eri ehdokkaita, mutta se ei heidän suhdettaan hierrä.

Rakennusalalla toiminut Larry on lähtenyt Suomesta, Kauhajoelta, alun perin Kanadaan jo vuonna 1959, mistä 1970 muutti USA:n puolelle. Moninaisten mutkien jälkeen hän sai myös Suomen kansalaisuuden takaisin muutama vuosi sitten, ja nämä ovat hänen ensimmäiset presidentinvaalinsa. 

Pirjo tapasi Larryn nelisen vuotta sitten Kauhajoella ja tämä on nyt hänen neljäs kertansa Los Angelesissa. Hyväntuulinen pariskunta tuli yhdessä äänestämään ja suuntasivat sieltä Pirjon leipomille korvapuustikahveille. 

Uurnille äidin innoittamana

Kaksoiskansalainen Carson Fenwick tuli äänestämään suomalaisen äitinsä innoittamana. Hän ei puhu Suomea, mutta on käynyt Suomessa ja miettii mahdollisesti Suomeen muuttamista.

Opettajana toimivan Fenwickin mielestä Suomi on valmis gay-presidentille ja äänesti Pekka Haavistoa. Hänen arvonsa ja näkemyksensä ovat hyviä sekä kansainväliset suhteet aivan omaa luokkaansa.

Liberaaliksi demokraatiksi tunnustautuva Fenwick harmittelee USA:n sulkeutunutta poliittista järjestelmää ja toivoo sinne tulevan uutta verta. 

Republikaaniksi tunnustavan Maaritin ääni Stubbille

Los Angelesissa asuva Maarit Fenwick muutti Yhdysvaltoihin 1986. Hän tapasi miehensä Suomessa, joka oli tullut sinne valmentamaan amerikkalaista jalkapalloa. 

Fenwickille ehdokkaan valitseminen oli helppoa. Stubb sai hänen äänensä, koska hän on edustava Suomen lähettiläs maailmalla.

Republikaaniksi tunnustautuva Fenwick kertoo tulevissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa äänestävänsä Donald Trumpia. Fenwick pohtii Yhdysvaltain mustavalkoista politiikka ja harmittelee, etteivät ihmiset näe Trumpin värikkään persoonallisuuden lävitse. 

Trumpin politiikka ja päätökset sopivat melkein koko Fenwickin perheelle. Hänen puolisonsa ja tyttärensä ovat republikaaneja, mutta poika äänestää toisin. Maarit kertoo nauraen, kuinka politiikasta käydään välillä kiihkeitäkin keskusteluja perheen kesken, mutta kuitenkin hyvillä mielin.

Ninalle tärkeää on rauhallisuus ja turvallisuus

Kymmenen vuotta Los Angeleissa asunut Nina Devolder haluaa edelleen vaikuttaa Suomen asioihin ja kertoo Suomen asioiden edelleen olevan hänelle tärkeitä.

Ehdokkaan valinta oli Devolderille helppoa. Viime vuosien tapahtumat maailmalla vahvistivat näkemystä presidentin roolista Suomelle. Devolderille on tärkeää, että presidentti on vakaa, rauhallinen ja turvallinen.   

Tulevaisuudessa hän toivoo saavansa mahdollisuuden myös äänestää USA:n vaaleissa.

Haavistolla hyvä kokemus ja persoona

Orange Countyssa asuva Petra Kess tuli Yhdysvaltoihin tätinsä luokse viettämään välivuotta 40 vuotta sitten ja jäi sille tielle.

Kess kertoi äänestävänsä ensimmäistä kertaa missään Suomen vaaleissa ja myönsi ensikertalaisenakin valinnan olleen helppo. Haavistoa äänestänyt Kess pitää ehdokastaan hyvin Niinistön kaltaisena ja uskoo hänen jatkavan samoissa jalanjäljissä. Haavistolla on hyvä kokemus ja miellyttävä persoona.

USAn kaksoiskansalaisena Kess kertoo äänestävänsä Joe Bidenia, kuten viime kerrallakin.

"Kummatkin hyviä"

Vuosi sitten Kanadasta Los Angelesiin työkomennukselle muuttanut Seppo Rantala kertoi myös valinnan olleen helppo. Kummatkin ehdokkaat olivat hänen mielestään hyviä, mutta hän löysi itselleen paremman ehdokkaan. 

Rantalan mielestä kummallakin ehdokkaalla on hyvät presidenttivalmiudet ja hän teki valintansa persoonallisuuteen liittyen, mutta piti vaalisalaisuuden.

Lue myös:

    Uusimmat