Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti korkein sitten vuoden 2000

Kotimaan äänestysprosentiksi vahvistui 75,0 prosenttia, mikä on korkein luku sitten vuoden 2000 vaalien.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos pysyi tarkastuslaskennassa ennallaan. 

Tilastokeskus vahvistaa, että kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb sai 27,2 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto sai 25,8 prosenttia.

Stubb keräsi suuremman osuuden ennakkoäänistä kuin vaalipäivän äänistä, kun taas Haavistolla ääniosuudet olivat samaa luokkaa sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä.

Tarkastuslaskennassa myös perussuomalaisten Jussi Halla-ahon ääniosuus säilyi ennallaan eli 19,0 prosentissa, samoin valitsijayhdistyksen ja keskustan ehdokkaan Olli Rehnin ääniosuus pysyi 15,3 prosentissa.

Tarkastuslaskenta ei tuonut muutoksia myöskään muiden ehdokkaiden saamiin osuuksiin äänistä.

Stubb ja Haavisto jatkoivat vaalien toiselle kierrokselle, jossa ennakkoäänestys päättyy tänään. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Kotimaan äänestysaktiivisuus oli 75,0 prosenttia, mikä Tilastokeskuksen mukaan on korkein luku sitten vuoden 2000 vaalien. Äänestysaktiivisuus on 5,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime presidentinvaaleissa vuonna 2018.

Tilastokeskus kertoo myös, että naiset äänestivät jälleen miehiä aktiivisemmin. Suomessa asuvien naisten äänestysprosentti oli 77,3 prosenttia ja miesten 72,5 prosenttia. 

Vaalipiireistä korkein äänestysprosentti oli Helsingissä 78,8 prosentilla ja matalin Ahvenanmaalla 64,7 prosentilla.

Lue myös:

    Uusimmat