Huippukuski sai hirvittävät vammat koko lajia järisyttäneestä kolaristaan – ei pysty puhumaan, mutta kommunikoi teknologian avulla

Hengenvaarallisessa loppukirin kolarissa päin rata-aitaa kaatuneen kilpapyöräilijän Fabio Jakobsenin tilanteesta on kantautunut lisää tietoa. Hollantilaispolkija voidaan pian siirtää Puolasta kotimaahansa jatkamaan toipumistaan.

Viime keskiviikkona Puolan ympäriajon ensimmäisellä etapilla loppukirissä kaatunut Fabio Jakobsen sai kolarissa vakavia vammoja kasvoihinsa.

23-vuotiaan Hollannin mestarin sai pahoja murtumia suulakeensa ja kasvoihinsa sekä vakavan rustovaurion henkitorveensa, mitä seurasi viisi tuntia kestänyt leikkaus ja koomaan vaivutus.

Perjantaina Jakobsen herätettiin koomasta, ja nyt hänen kerrotaan olevan toipumassa.

– Minun on sanottava, että hänen tilansa on erittäin hyvä, erityisesti kun ottaa huomioon hänen kokemansa onnettomuuden vakavuuden, Jakobsenin tallin Deceuninck-QuickStepin lääkäri Yvan Vanmol kertoi urheilusivusto Sporzalle.

– Koska mitkään elintärkeät elimet eivät saaneet vaurioita, me tietenkin toivomme parasta. Hän on täysin tajuissaan. Hän ei pysty puhumaan vielä, mutta kommunikoi tekstiviesteillä.

Vanmolin mukaan Deceuninck-QuickStepin leirissä pidetään jopa mahdollisena, että Jakobsen palaa huipputasolle kilpapyöräilyssä.

– Me oletamme niin, kyllä. Mutta en uskalla antaa siihen mitään aika-arviota.

Vanmolin mukaan Jakobsen voidaan siirtää Hollantiin toipumaan jo loppuviikosta.

– Asia, josta kannamme huolta ovat esteettiset vauriot ja mahdollisesti myös lihasten vauriot hänen suunsa ympärillä, Vanmol kertoo.

Jakobsen syöksyi viime keskiviikkona kilpaillussa etapissa päistikkaa rata-aitaa 70–80 kilometrin tuntivauhdissa. Kaatuminen johtui Jakobsenin maanmiehen Dylan Groenewegenin sääntöjenvastaisesta töytäisystä, jota tämä on pyytänyt katuvaisena anteeksi.

Groenewegenin talli Jumbo-Visma on toistaiseksi hyllyttänyt pyöräilijänsä, jota odottaa kilpapyöräilyn kattojärjestön UCI:n langettama rangaistus.

Kilpapyöräilijöiden liitto CPA on vaatinut kisojen maalisuorille standardisoituja raja-aitoja, jotta vastaavanlaisia kammokolareita ei enää nähtäisi jatkossa.

Lue myös:

    Uusimmat