Karmaiseva kolari huippuvauhdissa – hollantilaiskuski koomassa, video onnettomuudesta saattaa järkyttää: "Rikollinen teko"

Puolan ympäriajon ensimmäinen etappi päättyi järkyttävään onnettomuuteen keskiviikkona. Kolarissa vakavimmin loukkaantunut polkija Fabio Jakobsen on koomassa.

Jakobsen on brittilehti The Timesin mukaan kriittisessä mutta vakaassa tilassa.

Hollantilaispolkija ajautui aivan etapin loppusuoralla kyynärpääkähmään maanmiehensä ja kilpailijatallin Jumbo-Visman Dylan Groenenwegenin kanssa ja horjahti yli 70 kilometrin tuntivauhdissa päin rata-aitausta.

23-vuotias Jakobsen syöksyi aitaa päin ja vaikutti törmäävän kisatyöntekijään, joka seisoi aivan maaliviivan tuntumassa. Myös Groenewegen kaatui rytäkässä, joka aiheutti useiden takana tulleiden polkijoiden kaatumisen.

The Timesin mukaan Jakobsen vaivutettiin koomaan ja hänet lennätettiin sairaalana. Pyöräilijän tallin Deceuninck-Quick-Stepin julkaisema tiedote kertoi hieman huojentavia uutisia miehen tilanteesta.

– Diagnostiset kokeet eivät antaneet viitteitä aivovammasta tai selkärangan vaurioista, mutta lukuisten eri vammojen vakavuudesta johtuen häntä pidetään yhä tajuttomassa tilassa.

The Guardianille onnettomuutta kommentoinut kisalääkäri Barbara Jerschina arvioi Jakobsenin olevan kuitenkin yhä hengenvaarassa.

– Valitettavasti hän sai vakavia vammoja päähänsä ja aivoihinsa. Hän menetti paljon verta. Hän on erittäin vahva. Toivon hänen selviytyvän, Jerschina sanoi.

"Tällaisia kolareita ei pitäisi sattua"

Quick-Stepin tallipäällikkö Patrick Lefevere kuvaili tapahtunutta "rikolliseksi teoksi".

– Aion mennä oikeuteen. Tämänkaltaiset temput on saatava pois kilpapyöräilystä. Se oli rikollinen teko, Lefevere tviittasi.

Groenewegen hylättiin kilpailusta tönäisynsä vuoksi, ja Jakobsen julistettiin etapin voittajaksi.

Neljä Ranskan ympäriajon etappivoittoa urallaan saavuttanut Groenewegen sai lisäksi tylyn tuomion lajin kattojärjestöltä UCI:lta, joka kuvaili 27-vuotiaan toimintaa "mahdottomaksi hyväksyä".

Jumbo-Visman Twitter-tilillä pyydettiin tapahtunutta anteeksi koko tallin puolesta.

– Ajatuksemme ovat Fabio Jakobsenin ja muiden Puolan ympäriajon kolarissa tänään mukana olleiden luona. Tällaisia kolareita ei pitäisi sattua.

– Pyydämme tapahtunutta vilpittömästi anteeksi ja keskustelemme sisäisesti, mitä on tapahtunut ennen kuin lausumme asiasta lisää julkisesti.

Onnettomuus tapahtui tasan vuosi siitä, kun belgialainen Bjorg Lambrecht kuoli Puolan ympäriajon kolmannella etapilla tapahtuneessa kolarissa saamiinsa vammoihin 5. elokuuta 2019.

"Joka vuosi sama typerä sprintti"

Lukuisat ammattipyöräilijät on osoittanut tukensa Jakobsenille.

Muun muassa Michal Kwiatkowski, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde ja Niki Terpstra ovat toivottaneet Twitterissä kollegalleen pikaista paranemista.

Saksalaispolkijan Simon Geschken mukaan Puolan ympäriajon olosuhteet tekivät onnettomuuspaikasta vaarallisen.

– Joka vuosi poljetaan sama typerä sprintti alamäkeen Puolan ympäriajossa. Joka vuosi kysyn itseltäni, miksi kisajärjestäjä pitää sitä hyvänä ideana. Joukkokirit ovat muutenkin tarpeeksi vaarallisia, ei siihen tarvita alamäkiloppua ja 80 kilometrin tuntivauhtia!

Tanskalainen Alex Rasmussen puolestaan nostaa esiin Puolassa käytettyjen rata-aitojen vaarallisuuden verrattuna Ranskan ympäriajossa käytettäviin kiinteämpiin reunakaiteisiin, joihin on lisäksi kiinnitetty ilmatyynyjä kaatuvan pyöräilijän vauhdin hidastamiseksi.

Päivitetty kisalääkärin kommenteilla kello 10.47.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja