Huippukuntoinen suomalaistähti ennätysjahdissa Timanttiliigassa – kahden suomalaislegendan päänahat uhattuina: "Tämän viikon jälkeen ollaan jo uudella kymmenluvulla"

6:07
Tulosruutu: Topi Raitanen lähtee Monacon Timanttiliigaan kovin tavoittein.

Topi Raitanen lupaili juoksevansa tänään Monacossa uuden ennätyksensä 3 000 metrin esteissä. Tällä hetkellä kaikkien aikojen tilastossa Suomen viidenneksi paras estejuoksija suunnittelee harppaavansa kaksi sijaa ylöspäin.

Jukka Keskisalon (8.10,67) ja Tapio Kantasen (8.12,60) aikoihin 24-vuotiaalla Raitasella tuskin on vielä paukkuja, mutta Tommy Ekblom (8.19,40) ja Ismo Toukonen (8.18,29) jäävät onnistuneella suorituksella tänään taakse.

Turun Paavo Nurmi Gamesissa tiistaina komealla loppukirillä voittoon juossut Raitanen oli jo alle sekunnin päässä nykyisestä ennätyksestään 8.21,47, vaikka saapui maaliin lopulta rennosti tuuletellen.

Jos Raitanen Turussa juoksi vain voitosta, Monacossa päätavoite on uusi ennätys.

– Toivottavasti tämän viikon jälkeen ollaan jo uudella kymmenluvulla, Raitanen tiivisti tiistaina.

– Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on rikkoa Suomen ennätys.

Illan estejuoksukisassa viivalle asettuu kylmäävän kovia juoksijoita. Kaksi etiopialaista on kirmannut matkan kahdeksan minuutin pintaan, ja Marokon 194-senttinen Soufiane El Bakkali on painellut parhaimmillaan jopa sen alle, aikaan 7.58,15.

– Siellä on kaikki maailman parhaat, jotka on saatu viivalle. El Bakkali on tosiaan alle kahdeksan minuutin ukko. Hänen peräänsä ei varmaan kannata meikäläistä odottaa, mutta sinne lähdetään kuitenkin taistelemaan joukon hännille, Raitanen suunnitteli.

"Oma tila pitää hallita"

Raitanen toivoi kilpailuun mahdollisimman tasaista vauhdinjakoa. Ihannetilanteessa ensimmäinen 2 000 metriä juostaisiin noin 8.30–8.35:n vauhdissa.

– Se olisi ideaali, mutta todennäköisesti siitä tulee napsua kovempi, ja loppu lähtee hyytymään. Jos saisi itse toivoa, niin saisi olla vähintään viisi sekuntia kovempi väliaika (kuin Turussa), ja loppu samalla tavalla, niin sekunnit kääntyvät ihan uusille lukemille.

Timanttiliigan estejuoksut ovat tunnetusti kuumia kisoja, joissa käsikähmältä ja ruuhkakolareilta ei ole voitu välttyä.

– Pitää olla kylmäpäinen ja lukea tilanteita. Totta kai oma tila pitää hallita siinä kisan aikana, Raitanen kommentoi.

– Itsekin on tullut kaaduttua muutaman kerran aikaisempina vuosina. Kyllä niissä sattuu ja tapahtuu. Esteelle kun tullaan, niin jokainen hakee vähän sitä paikkaa.

Testausta ja karanteeni

Raitanen on käynyt läpi tarkan koronavirusprotokollan ennen Monacon-matkaansa ja kävi testattavana tiistaina. Paikan päälle ruhtinaskuntaan hän saapui eilen torstaina.

– On yhtä lääkärintarkastusta ollut. Saa matkustaa vain, jos tulee negatiivinen testitulos.

– Negatiivinen testitulos pitää tulla ennen kuin pääsee maahan. Conseslus Kipruto jäi Keniassa kiinni, eikä päässyt sitten reissaamaan Monacoon, Raitanen raportoi.

Kisaaminen Monacossa estää Raitaselta juoksemisen Kalevan kisoissa sunnuntaina. Suomen viranomaisten tuoreiden säädösten mukaan ulkomaanmatkaa riskialueelle seuraa 14 päivän kotikaranteeni.

Timanttiliigan osakilpailu Monacossa näytetään suorana C More Sport 2 -kanavalla kello 21 alkaen. Topi Raitasen laji 3 000 metrin esteet juostaan viimeisenä kello 22.47.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja