Huippujohtajiksi nousseet naiset neuvovat: Näillä seitsemällä vinkillä saat vallan tunteistasi – "Pelot vinouttavat ajatteluamme"

Mitä huipulle pääseminen vaatii naiselta? Suorassa haastattelussa naisjohtajista kirjoittanut Anu Kuistiala 6:32
Kirjan naisjohtajista kirjoittanut Anu Kuistiala kertoi MTV Uutiset Livessä myös oman polkunsa huipulle

Suomalaiset naishuippujohtajat jakavat tärkeimpiä oppejaan yrityselämässä pärjäämiseksi Anu Kuistialan kirjoittamassa uutuuskirjassa Johtajanaiset.

Seitsemän vaikutusvaltaista naista käy läpi muun muassa ratkaisevia valintojaan, vaikeita päätöksiään ja liike-elämässä pelattavaa peliä.

Kirjan yksi isoista huomioista on se, kuinka paljon tunne-elämä vaikuttaa johtamiseen. MTV Uutiset poimi kirjan vinkit siihen, kuinka tunteet saadaan palvelemaan ajattelua.

Seitsemän tärkeintä oppia tunteista

Tunnista tilanteet, jotka ärsyttävät sinua. Opettele tunnistamaan tilanteet, joissa provosoidut helposti. Mieti etukäteen, mistä ärsyynnyt ja mikä laukaisee selkäydinreaktion. Mieti miten voit opetella pysäyttämään tunnereaktion.

Luo itsellesi rauhoittumistapa tai mantra. Kehitä itsellesi sinulle toimiva tapa rauhoittua. Voit keskittyä hengitykseen, puhua itsellesi rauhoittavasti, nipistellä itseäsi, keksiä tilanteesta jotain huvittavaa tai muuta vastaavaa.

Ymmärrä ajatusten voima. Älä kuuntele tai usko kaikkea mitä mieli selittää. Aivot ovat tarinankertoja. Tunnista mitä ajattelet, pysähdy ja mieti haluatko jatkaa sillä radalla. Ajatukset ovat kuin junia. Niistä voi hypätä pois, jos ei pidä suunnasta, jonne ne ovat menossa.

Hyväksy epämukavat tunteet. Anna tunteiden nousta ja hyväksy ne. Tunteiden hyväksyminen rauhoittaa nopeammin kuin tukahduttaminen. Mieli usein ohjaa pois epämukavista tunteista, vaikka juuri sinne pitäisi mennä ja miettiä, mistä tässä on kyse.

Hallitse elekielesi. Tunteet tarttuvat ja leviävät helposti. Siihen riittävät kehon ja kasvojen liikkeet ja äänenpainot. Ajattelusi näkyy alitajuisesti elekielessäsi. Jos ajattelet edessäsi olevasta ihmisestä ilkeästi, se näkyy sinusta, vaikka yrittäisit sitä peittää.

Kun mieli vastustaa, pysähdy ja kuuntele. Mitä enemmän mieli vastustaa ajatusta tai ideaa, sitä tarkemmin sitä kannattaa kuunnella. Vastustus kertoo uudesta, se haastaa meitä. Joskus paras oivallus tai ratkaisu ongelmaan syntyy tätä kautta.

Tiedosta, mitä ajatteluratoja vahvistat. Alitajuiset pelot, vanhat traumat ja epävarmuudet vinouttavat ajatteluamme. Kannattaa miettiä, vahvistaako pelkoja vai myönteisiä, ratkaisuja tuovia ajatuksia. Nuku riittävästi ja anna unen puutarhurille aikaa raivata todelliset rikkaruohot pois päästäsi. 

Lue myös:

    Uusimmat