Päätös: Caster Semenya koki syrjintää – tähtijuoksija voitti oikeustaistelun

Eteläafrikkalainen juoksija Caster Semenya on voittanut oikeustaistelun Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT). Oikeuden päätöksen mukaan Semenya on kokenut syrjintää, koska häneltä on evätty lupa kilpailla naisten sarjassa paraatimatkallaan 800 metrin juoksussa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) on vaatinut Semenyaa alentamaan hormonitasoaan lääkkeillä, jotta hän voisi kilpailla naisten sarjassa tietyillä juoksumatkoilla. Semenya ei ole halunnut käyttää lääkkeitä.

WA:n nykyisten sääntöjen mukaan naisten 400 metrin ja mailin välisillä juoksumatkoilla on voimassa viiden nanomoolin testosteroniraja niille naisten sarjan kilpailijoille, joilla on XY-sukukromosomi. Yleensä miehillä on XY-kromosomi ja naisilla XX-kromosomi.

EIT:n linjaus voi kuitenkin pakottaa yleisurheilun kattojärjestöä muokkaamaan vuonna 2019 käyttöön otettua sääntöä. Uutistoimisto AP:n mukaan ihmisoikeustuomioistuimen päätös syntyi äänin 4–3.

Semenya voitti 800 metrin olympiakultaa Lontoossa 2012 ja Rio de Janeirossa 2016, ja hänellä on matkalta kolme maailmanmestaruutta. Vuoden 2019 MM-kisoissa Dohassa hän ei voinut enää kilpailla lajissa. Semenya on juossut pidempiä juoksumatkoja.

Aukeaako ovi olympialaisiin?

Semenya haki oikeutta ensin Urheilun kansainvälisestä välitystuomioistuimesta CASista ja sveitsiläisestä oikeusistuimesta, mutta ne päätyivät yleisurheilun kattojärjestön kannalle.

CASin käsittelyssä osa WA:n näytöstä perustui 2017 julkaistuun tutkimukseen testosteronin vaikutuksesta yleisurheilijoilla. Tätä tutkimusta on sittemmin oikaistu British Journal of Sports Medicinessa. Oikaisu on kuitenkin sanamuodoltaan varovainen ja kohdistuu siihen, ettei tutkimuksella osoitettu kausaliteettia eli syy-seuraussuhdetta testosteronin määrän ja tuloksen välillä.

– Me seisomme ehdottomasti näiden sääntöjen takana, sanoi WA:n puheenjohtaja Sebastian Coe vuonna 2021.

Jos säännöt muuttuvat EIT:n linjauksen takia, Semenya voi tavoitella paikkaa Pariisin olympialaisissa ensi vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat