Mainos

Huhut uudesta verilöylystä Libyassa kiertävät netissä - katso videot

Sosiaalinen media on jälleen avainasemassa Libyan levottomuuksien kuvaamisessa.

Kärjistynyt tilanne vaikeuttaa uutistoimistojen ja eri maiden viranomaisten toimintaa Libyassa. Tapahtumat ovatkin suoraa jatkumoa Egyptin viimeaikaisille levottomuuksille, joissa sosiaalisella medialla oli ainutlaatuinen vaikutusvalta tapahtumien kulkuun ja niiden kuvaamiseen.

Saadakseen julki kuvaa kuohunnusta silminnäkijät ovat siirtyneet sosiaalisiin medioihin, kuten Facebookiin, Twitteriin ja blogiyhteisö WordPressiin. Flickrissä ja YouTubessa julkaistaan karmaiseviakin valokuvia ja videoita suoraan tapahtumien keskeltä.

Paon yrityksiä uuden verilöylyn uhatessa

Twitterissä eräs käyttäjä kertoo, että Libyassa pelätään uutta massiivista iskua mellakoitsijoita kohtaan.

- Ystäväni kertoi Skypessä [internet-puhelupalvelu], että Libyassa uskovat uuden verilöylyn käynnistyvän tänään, ja että sotajoukot pommittavat pian pääkaupunki Tripolia.

Eri maat työskentelevätkin kuumeisesti saadakseen kansalaisiaan pois maasta. Yhdysvaltalaisille pelastusyritys on kuitenkin katkeransuloinen operaatio, jota kritisoidaan suositussa mikroblogissa.

- Hallitus vaatii maksamaan lauttakuljetuksesta pois Libyasta? Todellako? Alhaista, tuomitsee eräs twiittaaja.

Lisää eri maiden pelastusoperaatioista kertoo CNN sivuillaan.

Gaddafin joukkojen kerrotaan hyökänneen egyptiläisen avustuksia kuljettavan laivasaattueen kimppuun. Iskussa menehtyi kolme ja yli kymmenen haavoittui.

"Suojelemme kaupunkia sielumme ja veremme voimalla!"

YouTubessa silminnäkijöiden lataamissa videoissa nähdään äänekkäitä mielenosoituksia. Autoja tuleen sytyttäneitä mellakoitsijoita pyritään hillitsemään ampumalla varoituslaukauksia.

Eräässä videossa Benghazin asukkaat lupaavat suojelevansa kaupunkiaan sielunsa ja verensä voimalla. Kaduilla kerrotaan olevan kasoittain tuoreita ilmatorjuntatykkien hylsyjä.

Australialaisen ABC Radion haastattelema Tripolissa asuva mies kertoo, että yhteenotoissa menehtyneitä ihmisiä on poltettu. Hallitsija Muammar Gaddafin kannattajaksi ilmoittautuville jaetaan saman tien ase kouraan.

- Tullaan näkemään paljon verta, tripolilainen kuvailee tunnelmia ABC Radion haastattelussa.

Kaikki Gaddafin joukut eivät kuitenkaan ole sataprosenttisen uskollisia, sillä muutaman lähteen mukaan libyalainen sota-alus olisi yön aikana loikannut Maltalle.

Kuinka kauan nettiyleisö vielä lataa?

On vain ajan kysymys, kun kaikki nettiliikenne lakkautetaan Libyassa.

Monille kansalaisjournalisteille toiminta on jo nyt osoittautunut vaaralliseksi - kuten esimerkiksi nimimerkille A7fadhomar, joka julkaisee valokuvia Flickr-palvelussa.

Libyalaisen vapaustaistelijan mukaan nimimerkkinsä valinnut kansalaisjournalisti kuvaa sotajoukkojen toimintaa selvästi yrittäen välttää heidän huomionsa.

Uutistoimistojen toimintaa rajoitetaan jo merkittävästi. Erään Twitter-käyttäjän mukaan Gaddafin joukot ovat hyökänneet Misratan kaupungissa sijaitsevalle tv-asemalle aikomuksenaan tuhota rakennus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.