Mainos

Toiveikas sääennuste: Toukokuun alkupuolella tavanomaista lämpimämpää

Sää lämpenee vappua kohden. Toukokuun alusta ennustetaan laajalti keskimääräistä lämpimämpää.

Tällä viikolla Suomi on lännen viileän ja idän lämpimän ilman rajavyöhykkeellä ja sää on meillä epävakaista. Voimakkaita sadealueita kulkee Suomen yli ja sää on tavanomaista sateisempaa.

– Viikon aikana lämpenee, sillä meille pääsee virtaamaan lämpimämpää ilmaa Venäjältä. Vappuviikonloppuna lämpötilat ovat lähes koko maassa 10-15 asteessa, sunnuntaina ehkä jopa hieman tämän yläpuolella. Vapun tienoilla on pääosin poutaa ja osin aurinkoistakin, mutta edelleen sateiden riski on olemassa. Sunnuntaina Etelä-Suomessa saattaa sataa, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n lähiviikkojen ennusteen mukaan toukokuu alkaa etenkin maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä lämpimämmässä säässä.

– Ensi viikolla Etelä- ja Keski-Suomessa on ECMWF:n ennusteen mukaan 1-3 astetta tavanomaista lämpimämpää, Lapissa voi olla hieman tavanomaista viileämpää. Itä-Euroopassa on matalapaine ja Suomen koillispuolella korkeapaine. Sama keikahtanut tilanne siis kuin tälläkin viikolla eli sadealueet kulkevat Suomen yli idästä länteen, eivätkä lännestä itään, kuten yleensä, tulkitsee Miina Manninen ECMWF:n ennustetta.

Sateet painottuvat ensi viikolla etelään. Pohjois- ja Keski-Suomeen ennustetaan hieman tavanomaista kuivempaa säätä.

– Korkeapaineen vaikutus ulottuu todennäköisesti ajoittain Suomen ylle. Välillä meillä olisi siis korkeapaineen selänne, poutaa ja aurinkoa, välillä taas sadealueita kulkee Suomen yli idästä länteen.

Kesä alkaa etelässä keskimäärin toukokuun puolivälin jälkeen

Toukokuun toiselle kokonaiselle viikolle ECMWF ennustaa hieman tavanomaista lämpimämpää säätä Lappia lukuun ottamatta.

– Painekentässä ei näy poikkeamia normaaliin. Todennäköisesti tilanne palaa sellaiseksi, että meille saapuu taas jokunen heikkenevä matalapaine sateineen Atlantilta ja matalapaineet kulkevat Suomen yli lännestä itään, toteaa Miina Manninen.

Toukokuun alkupuolella päivän ylimmät lämpötilat ovat tilastojen mukaan keskimäärin etelässä hieman kymmenen asteen yläpuolella, toukokuun loppupuolella 15 asteen tienoilla. Maan keskivaiheilla päivän ylimmät lämpötilat ovat toukokuun alkupuolella kymmenen asteen vaiheilla, pohjoisessa 5-8 asteessa. Toukokuun lopussa maan keskivaiheilla ollaan päivisin keskimäärin lähellä viittätoista astetta, pohjoisessa kymmenen asteen molemmin puolin.

Terminen kesä alkaa etelässä keskimäärin toukokuun puolivälin jälkeen, maan keskiosassa toukokuun loppupuoliskolla ja pohjoisessa touko-kesäkuun vaihteessa ja kesäkuun puolella. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja