Mainos

Lämpötilat romahtavat huomenna – onko toukokuun loppupuoli kesäinen vai kolea?

Sää viilenee keskiviikoksi etelässäkin jopa lähes kymmenellä asteella. Toukokuun jälkipuolisko näyttää epävakaiselta, mutta väliin mahtunee myös lämpimiä päiviä.

Tänään tiistaina Suomen säässä on voimakas kahtiajako: etelässä tavoitellaan hellerajaa, kun taas pohjoisessa ja maan keskivaiheilla tulee sateita ja sää on viilennyt. Ensi yönä sama saderintama pyyhkäisee myös etelän yli, mutta etelässä sateet jäänevät vähäisiksi. Sää kuitenkin viilenee keskiviikoksi jopa lähes kymmenellä asteella tämän päivän lukemista.

– Etelässä ollaan keskiviikkona 15 asteen vaiheilla, paikoin sen yläpuolella. Vaikka lämpötilat putoavatkin reilusti, ollaan kuitenkin edelleen lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai paikoin hieman keskiarvojen yläpuolellakin, muistuttaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Keskiviikko on pilvisyydeltään vaihteleva ja varsinkin idässä voi tulla sateita. Pohjoisessa lämpötilat ovat keskiviikkona kymmenen asteen molemmin puolin.

Torstaiksi sää lämpenee hieman uudelleen, kun tuuli kääntyy puhaltamaan lounaasta. Lämpimintä on etelässä ja lounaassa, 15-20 astetta.

Viikonloppuna Suomen yllä näyttää olevan etelästä pohjoiseen mutkitteleva rintamavyöhyke, joka jakaa maan lännen viileän ja idän lämpimän ilman välillä.

– Jossain päin maata voi tulla runsaitakin sateita, sillä tällainen rintama voi joskus luikerrella pitkään paikallaan. Rintaman sijainti on vielä ennusteissa epävarma, mutta tällä hetkellä näyttää, että enimmät sateet osuvat länteen ja pohjoiseen. Runsaimman sateen alueilla lämpötilat jäävät kymmenen asteen vaiheille. Idässä sen sijaan voi olla yli 20 astetta lämmintä, ennustaa Markus Mäntykannas.

Epävakainen toukokuun loppu – ajoittain kesäisiä lämpötiloja

Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että pitkä poutainen korkeapainejakso olisi takana ja Suomi kuuluisi jatkossa enemmän matalapaineiden reitille. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan sää olisi kuitenkin keskimääräistä lämpimämpää myös toukokuun loppupuolella.

– Toukokuun jälkipuolisko olisi mahdollisesti epävakainen ja ajoittain tulee sateita, mutta sää on kuitenkin ajankohtaan nähden melko lämmintä. Uskon, että tulee kesäisiä päiviä ja 20 asteen lukemat ovat mahdollisia, eikä helteenkään mahdollisuutta voi sulkea pois, mutta sää voi olla hyvin vaihtelevaa. Väliaikaisesta viilenemisestä huolimatta tässä ei ole paluuta enää kovin kylmään. Kesälämpö voi jatkua, mutta vastineeksi tulee myös rankempia, kesäisiä sateita, tulkitsee Markus Mäntykannas ECMWF:n ennustetta.

Korkeapaineiden painopiste näyttää siirtyvän loppukuuksi eteläiseen Eurooppaan.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.