Mainos

Huhtikuu tavanomaista lämpimämpi – terminen kevät alkoi Lapissakin

Huhtikuu oli koko maassa keskimääräistä lämpimämpi. Myös sateet jäivät Lappia lukuun ottamatta tavanomaista vähäisemmiksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Poikkeama keskiarvosta oli suurimmassa osassa maata 1-2 astetta, mutta Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosassa ja Itä-Lapissa se jäi alle asteen. Keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta +4 asteesta Keski-Lapin ja Käsivarren Lapin vajaaseen -1 asteeseen.

Kuukauden korkein lämpötila 20,4 astetta mitattiin 21. huhtikuuta Kemiönsaaressa. Kuukauden alin lämpötila oli -24,0 astetta ja se mitattiin 4. huhtikuuta Sallan Naruskassa.

Terminen kevät on alkanut koko maassa Käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Terminen kevät alkoi Keski- ja Pohjois-Lapissa hieman tavanomaista aikaisemmin 11. huhtikuuta, kun maan eteläosassa terminen kevät alkoi jo helmikuun alkupuolella ennätysaikaisin. Jos nyt alkanut viileä jakso kestää kuitenkin pitkään, voidaan Lapin osalta kevään alkua joutua tarkastelemaan uudelleen.

Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan yläpuolella.

Sateet vähäisiä huhtikuussa

Suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa sademäärä jäi huhtikuussa alle puoleen tavanomaisesta. Tavanomaista enemmän satoi ainoastaan osassa Lappia.

Lunta oli kuukauden päättyessä Kainuusta Pelloon ulottuvan linjan pohjoispuolella eli lumipeitteen alue oli tavallista pienempi. Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lunta oli vielä monin paikoin yli puoli metriä. Kilpisjärvellä lunta oli kuukauden lopussa vielä 133 senttimetriä ja kuukauden suurin lumensyvyys oli siellä 158 senttimetriä. Keski-Lapissa oli 29. huhtikuuta harvinaisen voimakas lumipyry, jossa lumensyvyys kasvoi vuorokaudessa paikoin yli 30 senttimetriä.

Lapissa kevättulvat vielä edessä

Suomen ympäristökeskuksen mukaan vedenpintojen ja virtaamien keväthuiput maan etelä- ja keskiosan järvissä ja joissa olivat tavallista aikaisemmassa ja monin paikoin harvinaisen pieniä.

Jäät lähtivät maan eteläosan järvistä huhtikuun alkupuolella ja maan keskiosasta kuukauden puolivälin jälkeen. Jäiden lähtö oli monin paikoin poikkeuksellisen aikainen, paikoin jopa ennätyksellisen aikainen. Jäiden heikkeneminen on alkanut myös Pohjois-Suomessa. Suomen ympäristökeskus varoittaa Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa heikkenevistä järvijäistä. Jokijäitä tulee varoa koko Lapissa.

Lapin jokien kevättulvahuiput ajoittuvat todennäköisesti toukokuun loppupuolelle tai kesäkuun alkuun. Länsi-Lapissa on odotettavissa keskimääräisen suuruisia tai sitä suurempia tulvia. Muualla Lapissa tulvista ennustetaan tavanomaisia tai sitä pienempiä.

Huhtikuun lopussa järvien pintaveden lämpötila oli maan etelä- ja länsiosassa 8-10 astetta ja maan keskiosassa 5-9 astetta. Lukemat ovat ajankohdan keskiarvoa ylempiä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.