Hu Jintao jatkaa Kiinan presidenttinä

Kiinan parlamentti on vahvistanut presidentti Hu Jintaon valinnan toiselle viisivuotiskaudelle. 65-vuotias Hu sai äänestyksessä 99,7 prosentin kannatuksen. Hän säilytti paikkansa myös armeijan johdossa.

Nouseva poliittinen tähti Xi Jinping, 54, valittiin puolestaan varapresidentiksi lähes yhtä suurella kannatuksella. Häntä pidetään presidentti Hu Jintaon todennäköisenä seuraajaehdokkaana.

Valinnat vahvistettiin Kiinan kansankongressin eli parlamentin meneillään olevassa istunnossa. Ne olivat ennakoituja, sillä parlamenttia pidetään lähinnä kommunistisen puolueen kumileimasimena. Kuhunkin tehtävään oli äänestyksissä vain yksi puolueen suosittama ehdokas.

Xi Jinping on tehnyt komeettamaisen nousun puolueessa. Hänestä tuli vuosi sitten Shanghain puoluejohtaja, ja lokakuussa hänet valittiin puolueen korkeimpaan päättävään elimeen politbyrooseen.

Parlamentin odotetaan sunnuntaina valitsevan myös pääministeri Wen Jinbaon uudelle kaudelle.

Kansankongressi on lisäksi hyväksynyt suunnitelman hallinnon tehostamisesta. Uudistussuunnitelma luo maahan viisi superministeriötä muun muassa ympäristönsuojelun, kuljetuksen ja teollisuuden saroille.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat