Markku Jokisipilä HS:n päätöksestä julkaista Rydmanin yksityisviestejä: "Erittäin huonosti harkittua, vaarallista ja hämmästyttävää"

HS:n päätoimittaja puolustaa Rydmanin yksityisviestien julkaisua – ”Nämä asiat ovat uutisia” 2:39
HS:n päätoimittaja puolustaa Rydmanin yksityisviestien julkaisua – ”Nämä asiat ovat uutisia”

Tutkija Markku Jokisipilä arvostelee kovin sanoin Helsingin Sanomien päätöstä julkaista elinkeinoministeri Wille Rydmanin rasistisia yksityisviestejä. HS perustelee julkaisupäätöstä yhteiskunnallisella merkittävyydellä. Myöhemmin Sipilä pyörsi perustuslakia koskevan lausuntonsa.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, historiantutkija Markku Jokisipilä toteaa Facebookissa julkaisemassaan kaikille avoimessa päivityksessä, että hän pitää Helsingin Sanomien päätöstä lähteä julkaisemaan ministerin vanhoja yksityisviestejä "erittäin huonosti harkittuna, vaarallisena ja hämmästyttävänä".

Jokisipilä viittaa Helsingin Sanomien torstaina 27. heinäkuuta julkaisemaan juttuun, jossa julkaistiin elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) ja hänen silloisen seurustelukumppaninsa yksityisviestejä, jotka olivat ainakin Rydmanin osalta rasistisia.

Helsingin Sanomien julkaisemat viestit on lähetetty vuonna 2016. Rydman oli tuolloin 30-vuotias kokoomuksen kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsen, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja toimi useissa muissa luottamustehtävissä. HS on perustellut julkaisua yhteiskunnallisella merkittävyydellä.

Tutkija Jokisipilä vetoaa Facebook-päivityksessään perustuslakiin. Myöhemmin Jokisipilä pyörsi seuraavan lausuntonsa: 

– Perustuslakimme 10 § toteaa, että "jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu" ja että ”kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton”. Minusta on kestämätöntä, että tiedotusväline asettaa oman journalistisen harkintansa näiden perustuslain periaatteiden yläpuolelle, Jokisipilä kirjoittaa.

Jokisipilä pyörsi perustuslakiin liittyvän lausuntonsa kuitenkin maanantaina. Jokisipilä myönsi, että HS ei loukannut viestintäsalaisuutta.

Jokisipilä kertoo ihmettelevänsä suuresti kaikkia niitä ihmisiä, jotka asian merkitystä edes pintapuolisesti pohdittuaan voivat pitää tällasta ratkaisua millään muotoa hyvänä ja kannatettavana asiana. 

– Kehotan heitä miettimään tarkemmin. Ihmettelen myös sitä, ettei päätöksestä ole noussut nyt nähtyä suurempaa yhteiskunnallista keskustelua ja kritiikkiä. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi perjantaina MTV Uutisille, että hänellä on luottamus Rydmaniin. 

Onko Wille Rydman rasisti, pääministeri Orpo? 0:58
Onko Wille Rydman rasisti, Petteri Orpo?

LISÄTTY 1.8.2023 kello 15, että Jokisipilä pyörsi maanantaina lausuntonsa perustuslakia koskevan osuuden

Lue myös:

    Uusimmat