Mainos

HS: Valkoposkihanhien määrän rajoittamista harkitaan – ehkäisypilleri yksi vaihtoehto

Helsinki harkitsee, ryhtyykö se toimii rauhoitetun valkoposkihanhen kannan rajoittamiseksi. Helsingin Sanomien mukaan yksi vaihtoehto voisi olla hanhille annettava e-pilleri. 

Asia nousi esille kesän lopussa, kun kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj (kok) esitti aloitteessaan kannan rajoittamista. Hetemajn mukaan hanhien uloste haittaa rantojen ja puistojen virkistyskäyttöä. Hetemaj kirjoittaa aloitteessaan muun muassa, että uimarannoilla vedenlaatu saattaa heiketä ulosteiden takia. Ulosteiden mukana voi levitä tauteja.

Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen ei suoraan allekirjoita valkoposkihanhea todellisena terveyshaittana.

–Teoreettisesti voisi ajatella, että jos pitkän hellejakson päätteeksi tulisi kova rankkasade, joka huuhtoisi hanhen ulostetta, jossa olisi bakteereja. Luulen, että olisimme kyllä jo huomanneet, jos tämä olisi todellinen uhka, Pakarinen sanoo Helsingin Sanomille.

Kantaa voisi rajoittaa e-pillerillä, mutta Pakarinen ei anna sille varauksetonta hyväksyntää.

– Ongelma on se, että näistä tulee hormonaalista hajakuormitusta ympäristölle, jota en pidä hyvänä vaihtoehtona. En myöskään tiedä, ovatko ne tehokkaita.

Pakarisen mukaan aluksi lintuja pitää yrittää karkottaa lintuihin kajoamatta esimerkiksi alueita aitaamalla, jolloin poikasten pääsy estetään.

Myös munien puhkominen piikillä tai niiden siveleminen sellaisella öljyllä, joka tukahduttaa alkioiden kehityksen voisi tulla kysymykseen.

Suomen ympäristökeskuksen tutkijat laskivat elokuussa pääkaupunkiseudulla yhteensä 5 980 valkoposkihanhea, joista poikasia oli 905 yksilöä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.