Mainos

HS: Oksanen kehottaa Yhdysvaltain ykkösnaista murtamaan itätytön stereotypiaa: "Hiljaisuutesi ei ole yksityisasia"

Suomalaiskirjailija Sofi Oksanen kehottaa Yhdysvaltain ykkösnaista Melania Trumpia murtamaan itätytön stereotypiaa. Oksanen kirjoittaa, että "hiljaisuutesi ei ole yksityisasia".

Oksanen on lähettänyt kirjoittamansa kirjeen Yhdysvaltain presidentin puolisolle Melania Trumpille. Kirje on julkaistu Helsingin Sanomissa sekä ruotsalaisessa Expressen-lehdessä.

– Jos antaisit aktiivisen toimijan roolin voittaa, sinusta voisi tulla meidän kaikkien sankari, Oksanen kirjoittaa.

Oksanen huomauttaa, että länsimaissa stereotypia itätytöstä on seksityöläinen tai surullinen postimyyntimorsian, riiston ja epätasa-arvon symboli.

Slovenialaistaustaisesta Melaniasta on Oksasen mukaan tullut itäeurooppalaisen unelman ruumiillistuma, kun tämä on noussut Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi. Siitä huolimatta ei ole syntynyt "Melania-efektiä".

– Vaikka täydelliselle vartalollesi voisi ripustaa vaatteen kuin vaatteen, kukaan ei säntää ostamaan käyttämääsi huuli­punaa tai leninkiä. Sinä et ole muoti-ikoni, et idoli. Et voi olla, koska kasvosi saavat aikaan passiivisen uhrin, sen klassisen itätytön tarinan, Oksanen kirjoittaa.

Oksasen mielestä Melania Trump on hiljaa ja nielee aviomiehensä seksistiset kommentit.

Oksanen huomauttaa, että tyttöbisneksen synkimmässä päässä rehottaa ihmiskauppa.

– Lukuisat järjestöt työskentelevät aktiivisesti tuodakseen näkyville ihmiskaupan julmuuden ja auttaakseen sen uhreja. Työtä tehdään, jotta lainsäädäntö paranisi ja jotta Itä-Euroopan tasa-arvokehitys vahvistuisi.

Oksanen haluaisi Melania Trumpin mukaan naisten oikeuksia edistävään joukkoon.

– Se rooli on yhteiskunnallisesti aktiivisen toimijan, maailmaa muuttavan ihmisen. Silloin sinusta voisi tulla meidän kaikkien sankari, Oksanen kirjoittaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.