HS: Näyttelijä Saara Kotkaniemi teki laajan selvityksen seksi- ja alastonkohtauksista – osalle näyttelijöistä oli jäänyt traumoja: "Kuiskataan rakastelukohtauksessa, että tekisi mieli tehdä tämä oikeasti"

1:14
Elokuvamoguli Harvey Weinstein tuomittiin kahdesta seksuaalirikoksesta - rikostapaus nousi metoo-liikkeen symboliksi

Suomen elokuvasäätiö on julkaissut ohjeistuksen seksi- ja alastonkohtauksia varten, uutisoi Helsingin Sanomat. Taustalla on näyttelijä Saara Kotkaniemen laatima laaja selvitys.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Suomen elokuvasäätiö julkaisee näyttelijä Saara Kotkaniemen laatiman ohjeistuksen seksi- ja alastonkohtauksia varten. Ohjeistuksen pohjana on Kotkaniemen intiimikohtauksiin liittyvä selvitys, johon hän haastatteli 40 tunnettua suomalaisnäyttelijää ja 20 tunnettua suomalaisohjaajaa.

Selvitys paljastaa näyttelijöiden ja ohjaajien asenteita intiimikohtausten tekemiseen sekä niiden tekemiseen liittyvistä kokemuksista.

Yli 80 prosentilla vastaajista oli pelkästään tai enimmäkseen myönteisiä kokemuksia intiimikohtausten kuvaamisesta. Näyttelijöistä yli 70 prosentilla oli kuitenkin myös kielteisiä kokemuksia. Joillekin oli jäänyt huonoimmista kokemuksista traumoja. 

– Nyt vasta muistan tällaisen, et kuiskataan rakastelukohtauksessa korvaan, et ’Mun tekis mieli tehdä tää sulle oikeesti’ ja sillä seisoo. Siinähän pitäis lopettaa näytteleminen, mut en osannut, eräs nimettömänä julkaistu kokemus kuului.

Maailmalla levinnyt #metoo-liike on aiemmin kiinnittänyt voimakkaasti huomiota elokuva-alalla tapahtuviin epäkohtiin. Kohun keskiöön nousi Hollywoodin elokuvamoguli Harvey Weinstein, jota syytetään useista seksuaalirikoksista.

Weinsteinin kyseenalaisesta toiminnasta noin 40 vuoden ajalta on jakanut kokemuksiaan lähes 90 naista. Hän sai alkuvuodesta tuomion jo kahdesta seksuaalirikoksesta.

Myös Suomen elokuvamaailmassa nousi maaliskuussa 2018 valtava kohu näyttelijöiden kohtelusta kuvauksissa, kun liuta näyttelijöitä kertoi Ylen uutisessa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen nöyryyttävistä ja alistavista metodeista kuvauksissa.

Artikkelissa muun muassa näyttelijä Pamela Tola kertoi, että Louhimies oli halunnut paljastaa tämän rinnat ambulanssissa lupaa kysymättä Pahamaa-elokuvan kuvauksissa.

Ilta-Sanomat kertoi vuoden 2018 lopulla Louhimiehen pyytäneen poliisia selvittämään, ovatko Yle, sen päätoimittaja Jouko Jokinen sekä kohutun artikkelin kirjoittanut toimittaja Sara Rigatelli syyllistyneet törkeään kunnianloukkaukseen.

Otsikkoa muokattu 5.10. klo 11:50.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja