HS:n kysely: Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasiaa

Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasian sallimista parantumattomasti sairaille, käy ilmi Helsingin Sanomien teettämästä mielipidetutkimuksesta.

Kantar TNS tiedusteli asiaa noin tuhannelta suomalaiselta huhtikuussa HS:n toimeksiannosta. Tutkimukseen haastatelluilta kysyttiin, pitäisikö parantumatonta, kuolemaan johtavaa tautia sairastavalla olla oikeus kuolinapuun.

Tutkimuksen mukaan kolme suomalaista neljästä sallisi kuolinavun. 14 prosenttia oli eutanasiaa vastaan ja 10 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Eutanasiaa kannattavat etenkin nuoret, kaupunkilaiset, opiskelijat ja toimihenkilöt. Miehistä kuolinavun kannalla on 81 prosenttia ja naisista 72 prosenttia.

Eniten vastustajia löytyy iäkkäimmistä, eläkeläisistä, maalla asuvista ja vähiten koulutetuista. Silti näissäkin ryhmissä enemmistö kannattaa kuolinapua.

Suurimpien puolueiden kannattajista vasemmistoliittolaiset, vihreät ja kokoomuslaiset suhtautuvat kuolinapuun keskimääräistä myönteisemmin. Keskustalaisissa on keskimääräistä enemmän vastustajia.

Tulos on melko samanlainen kuin HS:n vuonna 2013 teettämässä mielipidetutkimuksessa. Tuolloin 74 prosenttia suomalaisista kannatti ja 18 prosenttia vastusti eutanasiaa. 7 prosenttia ei osannut kertoa mielipidettään. 

Lue myös:

    Uusimmat