Mainos

Yle: Enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallia

Yli puolet suomalaisista katsoo, ettei jo voimaan astunutta työttömyysturvan aktiivimallia pitäisi ottaa käyttöön, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Aktiivimallia ilmoittaa vastustavansa 56 ja kannattavansa 37 prosenttia vastaajista. Seitsemän prosenttia ei osaa kertoa kantaansa.

Kyselyn perusteella keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajista selvä enemmistö ilmoittaa kannattavansa aktiivimallin käyttöönottoa.

Vastustajia on eniten SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajissa. Myös vihreiden, RKP:n, perussuomalaisten sekä hallituspuolue sinisten kannattajien enemmistö vastusti aktiivimallia.

Enemmistö nuorista kannattaa

Kyselyssä aktiivimalli saa eniten tukea nuorilta, eli 15–24-vuotiailta. Heistä 58 prosenttia on mallin kannalla. Vanhimmissa ikäryhmissä aktiivimallin vastustus on selvästi yleisempää. Naisvastaajista mallia vastustaa 61 prosenttia, kun miehissä vastustajia on 51 prosenttia.

Aktiivimallia vastustetaan enemmän matalammissa tuloluokissa ja työttömät vastustavat aktiivimallia selvästi enemmän kuin työssä käyvät.

Taloustutkimus teki kyselyn Ylen toimeksiannosta 8.-16. tammikuuta. Siihen vastasi 1010 ihmistä ja sen virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Aktiivimallin perumiseksi tehty kansalaisaloite on kerännyt noin 130 000 allekirjoitusta ja palkansaajajärjestö SAK järjestää mallia vastustavan mielenilmauksen helmikuun alussa.

10:27

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja