Mainos

HS:n äänestys parhaasta pilkkanimestä virolaisille sai vapauttavan päätöksen

Helsingin Sanomat on saanut vapauttavan ratkaisun jutustaan, jossa lehti pyysi lukijoiltaan ehdotuksia virolaisten pilkkanimeksi. Lisäksi lukijoita pyydettiin valitsemaan pilkkanimistä parasta äänestämällä.

Myös Julkisen sanan neuvosto (JSN) joutui äänestämään siitä, rikkoiko Helsingin Sanomat jutullaan ja äänestyksellään journalistin ohjeita. Vapauttava kanta voitti äänin 6-4.

JSN:n enemmistön mukaan toimituksen harkinta petti jutussa. Neuvosto kuitenkin katsoi, että juttujen ja pilkkanimistä järjestetyn äänestyksen luonne oli pakinanomainen. Jutun nopea poisto verkosta ja päätoimittajan anteeksipyyntö lievensivät JSN:n mukaan pilkkanimiäänestyksen vaikutusta.

Langettavan ratkaisun puolesta jätetyssä eriävässä mielipiteessä katsottiin, että jutun poisto ja anteeksipyynnön julkaiseminen ei riittänyt korjaamaan tapahtunutta vahinkoa.

Kanteluratkaisussa oli kyse journalistien ohjeiden 26. pykälän tulkinnasta. Sen mukaan jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

JSN tulkitsi kokouksessaan ihmisarvon kunnioittamista toisessakin ratkaisussaan. Neuvosto totesi yksimielisesti, että Radio Suomipopin aamuohjelma rikkoi tätä kohtaa. Neuvoston mielestä ohjelmassa vähäteltiin Auschwitzin keskitysleirille joutuneiden juutalaisten kärsimyksiä ja naureskeltiin niille.

Neuvosto antoi keskiviikkona myös kaksi muuta langettavaa päätöstä. Tekniikan Maailman pelikonejuttu muistutti JSN:n mukaan mainosta. Image puolestaan julkaisi blogiin osoitetun vastineen, muttei julkaissut sitä alkuperäisen blogin yhteydessä. Lisäksi Image antoi bloggaajan kommentoida vastinetta vähättelevään sävyyn. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.