Mainos

Iltalehdelle kaksi langettavaa päätöstä Julkisen sanan neuvostolta

Iltalehti on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) kaksi langettavaa päätöstä. Toinen koskee ministeri Maria Ohisalon (vihr.) haastattelun otsikkoa, jolle ei löytynyt katetta haastattelun sisällöstä.

Iltalehden jutun otsikkona oli "Sisäministeri Ohisalo: Turvapaikan hakeminen on perusoikeus, joka menee kaiken muun edelle". Ohisalo ei kuitenkaan haastattelusitaatissaan sano, että turvapaikan hakeminen on perusoikeus, joka menee kaiken muun edelle.

Iltalehti vetosi vastauksessaan siihen, että otsikkoon oli nostettu lehden tekemä tulkinta ministerin haastattelulausumista.

JSN:n mukaan jutun otsikko oli selvästi virheellinen, koska haastattelussa ministeri ei ottanut kantaa eri perusoikeuksien tai muiden jutussa mainittujen seikkojen tärkeysjärjestykseen. Neuvoston päätös syntyi äänin 7–2.

Ohisalo ei itse kannellut asiasta JSN:lle, mutta hänen avustajansa olivat lähettäneet lehdelle jutun otsikkoa koskevan oikaisupyynnön. JSN kertoi tiedotteessaan saaneensa jutusta useita kanteluita.

Iltalehti sai kokouksessa myös toisen langettavan, kun se oli julkaissut jutun, jossa käytettiin laajasti toisen kotimaisen tiedotusvälineen työtä lähdettä mainitsematta.

Kolme vapauttavaa päätöstä

JSN antoi kokouksessaan myös kolme vapauttavaa päätöstä. Suomen Kuvalehti sai vapauttavan, kun JSN totesi, ettei lehti rikkonut yksityisyyden suojaa viitatessaan jutussaan siihen, että lehden haastattelema ylilääkäri oli puhunut uskonnollisesta vakaumuksestaan aiemmin toisen median haastattelussa.

Aamulehti ja Kotiseudun Sanomat saivat vapauttavat päätökset muun muassa asiavirheiden korjaamista käsitelleistä kanteluista. Lisäksi JSN hyväksyi kokouksessaan lausuman uutisautomatiikan ja personoinnin merkitsemisestä.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran joulukuun alussa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja