HS: Kiipeilijä Lotta Hintsan unelma vaihtui viime metreillä hengenpelastuoperaatioon: "Hän ei pysynyt tolpillaan"

12:50
Näistä syistä missinä tunnettu Lotta Hintsa innostui vuorikiipeilystä.

Lotta Hintsa luopui lähellä olleesta unelmastaan pelastaakseen pulaan joutuneen kiipeilijän hengen.

Vuorikiipeilijä Lotta Hintsa oli kiipeämässä maailman 12. korkeimman vuoren huipulle pakistanilaisen tiimin kanssa, kun suunnitelmat muuttuivat äkisti, kertoo Helsingin Sanomat.

Hintsan kiipeilypari Don Bowie oli sairastunut aikaisemmin vatsatautiin ja joutunut näin ollen palaamaan 4900 metrin korkeudella sijaitsevaan perusleiriin. Hintsa oli jatkanut matkaa aina 7960 metriin asti, mutta joutui palaamaan 7000 metrin korkeudessa olevalle 3. leirille sääolosuhteiden vuoksi. Tarkoitus oli yrittää huipulle seuraavana päivänä.

Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat.

– Don soitti radiopuhelimella, kun olin tulossa alas kolmosleiriin. Hän sanoi, että minun on lähdettävä auttamaan ylävuori­kantajaa, joka kuolee muuten vuorelle, Hintsa kertoi Helsingin Sanomille.

Hintsa lähti auttamaan ongelmissa ollutta kantajaa, vaikka päätöksen myötä mahdollisuus kiivetä 8 051 metriä korkean Broad Peak- vuoren huipulle jäi saavuttamatta.

Avun tarpeessa ollut kiipeilijä oli huonossa kunnossa, sillä hän oli sairastunut vuoristotautiin. 

– Hän ei pysynyt tolpillaan. Talutettiin 20 metriä kerralla, sitten istuttiin. Minulla oli lääkkeitä mukana, ja yritin toimia lääkintä­miehenä sen, mitä pystyin.

Leiriin päästyä lääkkeet vaikuttivat ja miehen olo parani. Ilman apua hän olisi voinut menehtyä. Hintsan unelma kuitenkin kariutui, sillä hän joutui palaamaan tapauksen myötä alemmille leireille ja kuuntelemaan radiosta, kun muut tiimiläiset pääsivät huipulle.

Hintsa pitää ratkaisuaan kuitenkin täysin oikeana.

– Oli kuitenkin ehdottomasti oikea ratkaisu. En pystyisi elämään itseni kanssa, jos huipulle pääsy olisi tärkeämpää kuin toisen henki.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja