HS ja IL: Ilmasotakoulun johtajan sukulaisia valittiin lisähaulla lentoreserviupseerien kurssille – olivat karsiutuneet aiemmin jo psykologisissa testeissä

Pääesikunta tekee selvityksen Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin lisähausta. Epäilyjä sukulaisten suosinnasta herättänyt hakuprosessi nousi julkisuuteen Helsingin Sanomien ja Iltalehden uutisten kautta.

Lehdet kertoivat, että lentoreserviupseerikurssi 93:lle oli valittu lisähaulla Ilmasotakoulun johtajan, eversti Mikko Punnalan lähisukulainen ja sukulainen, mikä on herättänyt epäilyjä suosimisesta.

– Totesimme pääesikunnassa, että Ilmavoimien reserviupseerikurssin hakumenettelyssä on ollut niin paljon tavanomaisesta poikkeavia vaiheita, että valintaprosessista on syytä käynnistää kulunselvitys, everstiluutnantti Arto Hirvelä kertoo STT:lle.

Miksei viimeksi karsiutuneita valittu?

Lisähaku oli poikkeuksellinen toimi. Kurssille oli alun perin ennätykselliset 847 hakijaa, joista 60 seuloutui viisivaiheisen hakuprosessin kautta varsinaiseen valintakokoukseen. Siitä valittiin kurssille lopulta 37 hakijaa, joista 36 otti paikan vastaan.

Yleensä 35–40 oppilasta on ollut Ilmasotakoululle riittävä määrä. Tällä kertaa Ilmasotakoulussa kuitenkin toimeenpantiin heinä-elokuussa lisävalinta, jolla valittiin kurssille viisi oppilasta lisää.

Ihmetystä on herättänyt muun muassa se, että näitä lisäoppilaita ei valittu prosessissa pitkälle päässeiden joukosta. Kurssille saattoivat lisähaussa hakea myös ne, jotka olivat karsiutuneet jo psykologisissa testeissä.

Punnalan läheiset olivat karsiutuneet prosessista kolmannessa vaiheessa eli kaksi päivää kestävissä psykologisissa testeissä. Tämän vaiheen läpäisi 249 hakijaa.

Lisähaussa hakijoita oli yhteensä 57, joukossa Punnalan sukulaiset. He kuuluivat niiden viiden hakijan joukkoon, jotka saivat lisähaun kautta paikan kurssilla.

Kiistää väitteet sukulaisten suosimisesta

Ilmasotakoulu on perustellut lisähakua sillä, että Puolustusvoimat päätti kasvattaa Kadettikoulun ohjaajalinjan oppilaiden määrää ensi vuonna 19:ään, minkä takia tarvittiin laajempaa pohjaa.

Punnala kiistää sekä Iltalehdelle että HS:lle väitteet sukulaisten suosimisesta. Hän kertoo jäävänneensä itsensä jo ennen lisävalintaa. Lisävalinta taas oli Punnalan mukaan Ilmavoimien komentajan Sampo Eskelisen yksiselitteinen käsky.

– Yhtään sellaista päätöstä en ole tehnyt, missä joku sukulaissuhteisiin liittyen olisi hyötynyt siitä, että olen ollut Ilmasotakoulun johtaja, Punnala sanoi Iltalehdelle.

Pääesikunnan tiedotteen mukaan valintaprosessissa on ollut tavanomaisesta poikkeavia vaiheita ja prosessin kulku on otettu selvitettäväksi. 

Lue myös:

    Uusimmat