Ilmavoimien entinen komentaja tänään korkeimman oikeuden eteen – syytetään viivytelleen alaisensa esitutkinnan aloittamista

Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen palvelusrikossyytettä käsitellään tänään ja huomenna korkeimmassa oikeudessa.

Hovioikeus tuomitsi Eskelisen kesäkuussa sakkoihin palvelusrikoksesta, koska tämä ei käynnistänyt viipymättä esitutkintaa Karjalan lennoston komentajana Lemmenjoen-harjoituksessa öykkäröineen eversti evp. Markus Päiviön toiminnasta. Eskelinen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Hovioikeuden mukaan Eskelinen teki tutkintapyynnön alaisestaan upseerista, mutta vasta kuukausia öykkäröinnin jälkeen ja sittenkin vasta pääesikunnan oikeudellisen osaston kehotuksesta.

Taustalla viinanhuuruinen "kertausharjoitus"

Vapaaehtoiseksi kertausharjoitukseksi tituleerattu sidosryhmätilaisuus pidettiin vuoden 2017 syyskuussa säätiöomisteisella Lemmenjoen Lapinmajalla Inarissa.

Eversti käyttäytyi Helsingin hovioikeuden mukaan tilaisuudessa sopimattomasti muun muassa solvattuaan harjoitukseen osallistuneita. Hän oli myös ollut siinä määrin päihtynyt, että hänen palveluskykynsä oli oikeuden mukaan alentunut.

Hovioikeus totesi, että Eskeliselle ei jäänyt asiassa kurinpitoesimiehenä harkintavaltaa, vaan hänellä oli viimeistään lokakuussa syytä epäillä Päiviön syyllistyneen rikokseen. Oikeuden mukaan Eskelinen ei luultavasti olisi tehnyt tutkintapyyntöä ollenkaan, ellei Pääesikunnan oikeudellisen osaston päällikkö olisi häntä siihen kehottanut.

Eskelinen vierittää vastuuta ylöspäin

Eskelinen katsoo, että hän oli ilmoittanut Pääesikunnalle alaisensa toiminnasta jo aiemmin ja jäi odottamaan toimintaohjeita.

–  Olen lähettänyt 29.9.2017 sähköpostin Pääesikunnan päällikölle ja Puolustusvoimien henkilöstöpäällikölle ja sen jälkeen vielä Puolustusvoimien komentajalle 5.10.2017. Olen kertonut myös heille suullisesti tietoni. En saanut ohjeita tai käskyä ryhtyä välittömästi toimiin esitutkinnan käynnistämiseksi, hän sanoo valituksessaan.

Hän myös kertoo ottaneensa kaksi kertaa yhteyttä oikeudellisen osaston päällikköön Tuija Sundbergiin oikeudellisen osaston käytävillä asiasta. Oikeudessa hän kertoi saaneensa Sundbergilta myös kuittauksen, että Pääesikunta hoitaa asiaa.

Sundberg itse kielsi valan vannoneena todistajana hovioikeudessa saaneensa Eskeliseltä tällaisia yhteydenottoja everstin hölmöilystä. Hän kuuli kertomansa mukaan Lemmenjoen fiaskosta Pääesikunnan tiedusteluosastolta vasta joulukuun alussa. Sen jälkeen hän alkoi selvittää, mitä asialle on tehty.

Sundbergia kuullaan myös korkeimmassa oikeudessa, johon Eskelisen puolustus on toimittanut kantaansa tukevia todistajankertomuksia. Kahdessa todistajankertomuksessa sanotaan, että Eskelinen olisi itse maininnut aiemmin everstiluutnantille, että asia on Sundbergin tiedossa ja Pääesikunnalla hoidossa. Toisessa kertomuksessa sanotaan, että tämä tapahtui marraskuussa 2017.

Asiassa epäillään laiminlyönneistä myös Puolustusvoimain entistä komentajaa Jarmo Lindbergiä. Hän kiistää syyllistyneensä rikokseen. Juttu on parhaillaan syyteharkinnassa.

Alkoholinhuuruiset "harjoitukset" kiellettiin

Tapaus johti siihen, että Pääesikunta vaati selvityksiä Ilmavoimilta ja puolustusministeriö Pääesikunnalta. Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö totesi alkuvuonna, että puurot ja vellit menivät sekaisin tarkoittaen sotilaskoulutuksen ja edustuksen sekoittumista keskenään. Myös ohjeistusta Puolustusvoimissa muutettiin.

Puolustusvoimien Pääesikunta antoi alkuvuonna kaksi käskyä, joista toinen koski hyvän hallinnon perusteiden kertaamista ja toinen alkoholitarjoilua. Käskyssä "Puolustusvoimien vapaaehtoisten harjoitusten järjestämisperusteet” sanotaan, että Puolustusvoimien vapaaehtoisia harjoituksia ei saa toimeenpanna sidosryhmätoiminnan tai virkistystapahtumien järjestämiseksi. Vapaaehtoisia harjoituksia saa järjestää käskyn mukaan ainoastaan Puolustusvoimien käytössä olevilla harjoitusalueilla.

–  Alkoholin hankkiminen, hallussapito, tarjoaminen, vastaanottaminen lahjoituksina ja nauttiminen Puolustusvoimien vapaaehtoisissa harjoituksissa on kielletty. Erityisissä tilaisuuksissa voidaan kuitenkin tarjota alkoholia vapaaehtoisessa harjoituksessa oleville henkilöille. Alkoholin tarjoamisesta on tällöin tehtävä erillinen kirjallinen päätös, käskyssä lukee.

Tarjoilulle pitää päätöksessä jatkossa yksilöidä määrä, vastuuhenkilö ja myös tarjoiluajankohta. 

Lue myös:

    Uusimmat