Äkkilähtö armeijaan! Maavoimilla on auki pari sataa palveluspaikkaa ensi maanantain saapumiserään – osasyyksi arvellaan myöhästynyttä opiskelijavalintaa

2:11
Maavoimilla on valtakunnallisesti avoinna pari sataa paikkaa ensi maanantaina palvelukseen astuvassa erässä.

Maavoimilla on valtakunnallisesti avoinna pari sataa paikkaa ensi maanantaina palvelukseen astuvassa erässä. Puolustusvoimista epäillään, että myös koronan vuoksi myöhästyneillä opiskelijavalinnoilla on osuutta asiaan.

Vilho Maskosen kesä koki pikaisen käänteen, kun hänen kaverinsa oli huomannut Maavoimien somepäivityksen.

– Yksi tuttava laittoi kuvan Maavoimien julkaisusta, että Vekaralla on tarjolla lisäpaikkoja. Kypsyttelin ajatusta päivän ja illalla lähetin sähköpostin aluetoimistoon, Maskonen kertoo.

Hänen oli alun perin tarkoitus astua palvelukseen ensi tammikuussa Vekaranjärvellä, mutta soitto aluetoimistoon muutti aloitusajankohdan jo ensi maanantaihin.

– Vähän kuumottaa vieläkin. Kuuden päivän varoaika on itsellenikin äkkinäinen, mutta sukulaisille ja perheelle se on vieläkin äkkinäisempi. Kuumottelen vielä heidän reaktiotaan asiaan.

"Tarkoituksena on tukea nuoria"

Maskosen mainitsema julkaisu on Maavoimien äkkilähtökampanja, jonka tavoitteena on täyttää 200-300 heinäkuun saapumiserään vapautunutta paikkaa.

Suurin osa vapaista paikoista johtuu kutsuntojen ja palvelukseen astumisen välisistä elämänmuutoksista, mutta tänä vuonna korona on vaikuttanut asiaan.

– Yksi erityispiirre on se, että yhteisvalinnan tuloksien takaraja yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin, on meidän palveluksen aloittamisen jälkeen reilu viikko. Sillä on varmaan oma pieni merkityksensä, kertoo Uudenmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Vesa Sundqvist.

Korkeakoulujen pitää ilmoittaa opiskelupaikasta tänä vuonna viimeistään 15. heinäkuuta, ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 22. heinäkuuta mennessä. 

Sundqvistin mukaan ei ole täysin poikkeuksellista, että saapumiserässä vapaita paikkoja on tämän verran.

– Näitä kampanjoita tehdään aika ajoin. Tarkoituksena on tukea nuoria.

Saapumiserät halutaan pitää tasavahvuisina

Valtakunnallisesti varusmiespalveluksen aloittaa noin 12 000 henkilöä, joista suuri osa suuntautuu maavoimien tehtäviin.

Vapaiden paikkojen määrä on siis parin prosentin luokkaa.

Puolustusvoimat pyrkii saapumiserien tasavahvuuteen.

– Sodanajan joukkojen tuottamisen näkövinkkelistä, Puolustusvoimille on tärkeää, että heinä- ja tammikuun saapumiserä aloittaa jotakuinkin tasavahvuisena. Siinä on onnistuttu hyvin, Sundqvist taustoittaa.

Kampanjan myötä uuden saapumiserän haaviin oli jäänyt tiistai-iltapäivällä jo muutama hakija.

– Tänään (tiistaina) kampanja on näkynyt yhteydenotoissa asiakaspalveluumme ja muutama äkkilähtijä on jo päässyt haluamaansa paikkaan. Olisi hyvä kokonaisuuden näkövinkkelistä, jos parikin sataa äkkilähtijää saataisi valtakunnallisesti, Sundqvist pohtii.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja