HS: Helsingissä liikkuu vaarallisesti käyttäytyvä nuorisojoukko, nuorimmat 13-vuotiaita – ryöstöjen taustalla uusi ilmiö

Nuorten tekemä väkivalta on noussut otsikoihin hiljattain ja Helsingissä ison joukon väkivallanteot on noussut ongelmaksi – Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö kertoo, miten asia saadaan korjattua 8:09
Nuorten tekemä väkivalta on noussut otsikoihin, ja Helsingissä ison joukon väkivallanteot on noussut ongelmaksi – Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö kertoo, miten asia saadaan korjattua

Helsingin keskusta-alueella ja osassa pääkaupunkiseudun lähiöistä liikkuu yli sadan hengen nuorisojoukko, joka käyttäytyy vaarallisesti ja aiheuttaa huolta viranomaisissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan nuoria on noin 100–150, ja he liikkuvat vaihtelevissa ryhmissä. Valtaosa on ulkomaalaistaustaisia poikia, mutta joukkoon on liittynyt myös tyttöjä.

Nuorimmat ovat vasta 13-vuotiaita ja vanhimmat parikymppisiä.

Nuoret käyttävät väkivaltaa, ja heistä osa jopa teräaseita.

Helsingin poliisin ennalta ehkäisevän työn ryhmää johtava ylikomisario Jari Taponen kertoo lehdelle, että joukkoon lukeutuvat nuoret ovat nuorisorikostutkinnassa sekä lastensuojelussa.

Joukon suosimia paikkoja ovat lehden mukaan muun muassa Helsingin päärautatieaseman, asematunnelin, keskuskirjasto Oodin ja Kampin muodostama alue sekä Itäkeskus.

– Kadulla ei esimerkiksi ydinkeskustassa tai Itäkeskuksessa tällä hetkellä ole kaikille nuorille turvallista myöhään illalla, toteaa lehdelle jalkautuvaa nuorisotyötä Aseman lapset -järjestössä tekevä Eliisa Ahlstedt.

Jalkautuvaa työtä tekevät ammattilaiset kuvaavat uudenlaiseksi ja yllättäväksi ilmiöksi sitä, että nuorten tekemien ryöstöjen taustalla voi esimerkiksi olla kalliin ja laadukkaan takin tai vyön havittelu.

Fenix Helsingin toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed toteaa lehdelle, että nuoret eivät välttämättä usko työn kautta ansaittuun elantoon.

Lisäksi nuoret saattavat hakea arvostusta teollaan. Poliisin mukaan osa on mukana huumekaupassa.

Poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta kertoo Twitterissä HS:n uutiseen viitaten, että oireilevia nuoria on myös muissa isoissa kaupungeissa.

Lue myös:

    Uusimmat