Poliisi Helsingin ongelmanuorista: Yhä useampi kantaa teräasetta – "Ryöstörikoksissa maahanmuuttajataustaiset alaikäiset yliedustettuna"

Helsingin Vallilassa tapahtuneesta henkirikoksesta epäillyllä 16-vuotiaalla aiempaa rikostaustaa - epäillään tapon yrityksestä Tampereella kuukausi sitten 1:28
HS:n mukaan Vallilassa tapahtunut henkirikos liittyy samaan ilmiöön. Katso, mitä MTV Uutiset Live kertoi tapauksesta tuoreeltaan.

Huolta aiheuttavien nuorten määrä kasvaa poliisin mukaan Helsingissä ja rikollisuus kansainvälistyy.

Poliisi kertoo, että nuorten väkivaltatilanteet liittyvät yhä useammin huumausaineisiin ja niiden myyntitilanteissa tapahtuneisiin ryöstöihin.

Poliisin mukaan nuorilla on yhä useammin mukanaan teräaseita. Tämän vuoden puolella onkin poliisin mukaan ollut havaittavissa selvä piikki erilaisten toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden hallussapidossa alle 18-vuotiaiden osalta.

– Niitä pidetään nuorten kertoman mukaan hallussa yleensä omaksi turvaksi, poliisi kertoo tieotteessa.

Poliisi toteaa, että suuressa osassa vakavista väkivaltarikoksista yhteisenä nimittäjänä on huono-osaisuus sekä syrjäytyneisyys.

– Aikuisten ja nuorten rikollisuuden taustalla on myös usein päihde- ja mielenterveysongelmia.

Poliisin tilastojen mukaan poliisin tietoon tulleiden alaikäisten väkivaltarikokset ovat kokonaisuudessaan kuitenkin vähentyneet tammi–syyskuun aikana viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Myös perusmuotoiset pahoinpitelyt ovat olleet laskussa.

"Ryöstörikoksissa maahanmuuttajataustaiset alaikäiset yliedustettuna"

– Valtaosalla helsinkiläisnuorista menee hyvin, mutta pieni osa nuorista oirehtii ja tekee rikoksia. Joidenkin kohdalla ongelmat ovat kasautuneet aiempaa enemmän.

Poliisin mukaan osa oirehtivista nuorista on ulkomaalaistaustaisia. Helsingin Sanomien jutussa puolestaan kerrotaan, että Helsingissä huolta aiheuttavasta nuorisojoukosta valtaosa on ulkomaalaistaustaisia.

Rikoskomisario Marko Forssin mukaan ryhmissä tehdyt ryöstörikokset loppuvat usein, kun henkilöt tulevat täysi-ikäisiksi, mutta huumausainerikoksiin syyllistyneillä ennuste on huonompi, sillä osa siirtyy huumausaineorganisaatioihin.

– Erityisesti huumausaineiden myyntiepäilyissä ja ryöstörikoksissa maahanmuuttajataustaiset alaikäiset ovat yliedustettuna, Forss toteaa tiedotteessa.

Helsingin poliisin järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnan havaintojen pohjalta huumekauppa on Helsingissä tällä hetkellä "erittäin kansainvälistä".

– Ulkomaalaista alkuperää olevien rikollisryhmien merkitys korostuu koko ajan enemmän. Tällaiset rikollisryhmät koostuvat usein samaa etnistä alkuperää olevista ammattirikollisista, joilla on taustansa vuoksi kovat kansainväliset yhteydet ympäri Euroopan.

Poliisin tietoon tulleet alaikäisten tekemäksi epäillyt henkirikokset ja pahoinpitelyt Helsingissä tammi–syyskuussa

2020

2019

Tapon yritys

4

0

Törkeä pahoinpitely

8

7

Törkeän pahoinpitelyn yritys

0

1

Pahoinpitely

224

248

Pahoinpitelyn yritys

8

3

Lievä pahoinpitely

42

49

Yhteensä

286

308

Juttua täydennetty kello 11.16.

Lue myös:

    Uusimmat