Mainos

Hovioikeus: Matti Nykänen ei myynyt mitaleita

Vaasan hovioikeuden mukaan mäkihyppääjä Matti Nykänen ja liikemies Esa Teittinen eivät solmineet kauppoja Nykäsen mitalikokoelmasta.

Näin mitalit jäävät Suomen Urheilumuseosäätiön omistukseen. Nykäsen palkintokokoelmaan kuuluu 20 olympia- ja MM-mitalia sekä 22 SM-mitalia.

Hovioikeus ei muuttanut Jyväskylän käräjäoikeuden jutussa antaman tuomion lopputulosta. Käräjäoikeus hylkäsi viime kesänä Teittisen kanteet, joita hän ajoi Nykästä ja Suomen Urheilumuseosäätiötä vastaan.
Ruotsalainen liikemies Esa Teittinen väitti ostaneensa Nykäseltä tämän mitalit 100 000 markalla toukokuussa 1994. Väitteensä tueksi Teittinen esitti Nykäsen allekirjoittaman kuitin. Nykänen kiisti tehneensä kauppaa.

Hovioikeus katsoi, että Nykäsen allekirjoittamasta asiakirjasta huolimatta Nykänen ja Teittinen eivät olleet tehneet palkintokokoelmaa koskevaa kauppaa.
Hovioikeus piti käräjäoikeuden tapaan selvitettynä, että Teittisellä ei ollut hallussaan väitettyä 100 000 markan rahamäärää. Lisäksi hovioikeus ei pitänyt uskottavana, että Nykänen olisi myynyt palkintokokoelmansa hinnasta, joka oli vain murto-osa kokoelman käyvästä arvosta.

Teittisen jutut ristiriitaisia

Hovioikeus ei pitänyt Teittisen kertomusta kaupasta luotettavana. Kertomus poikkesi monelta osin muiden asiassa kuultujen henkilöiden kertomuksista ja oli ristiriidassa myös asiakirjatodistelun kanssa.
Hovioikeuden mukaan kauppakirjaksi väitetyn asiakirjan laatimismenettelyyn liittyi seikkoja, jotka puolsivat sitä käsitystä, että Teittisen ja Nykäsen tarkoituksena ei ollut kaupan tekeminen. Hovioikeus totesi, että oli jäänyt täysin epäselväksi, milloin ja missä olosuhteissa Nykänen oli kirjoittanut nimensä kuittiin.

Hovioikeus velvoitti Teittisen korvaamaan Nykäsen oikeudenkäyntikuluja hovioikeudessa lähes 44 000 markalla ja Urheilumuseosäätiön oikeudenkäyntikuluja noin 60 000 markalla. Teittisen oikeudenkäyntiavustajalle hovioikeus määräsi maksettavaksi valtion varoista palkkiota noin 39 000 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.