Mainos

Hovioikeus: 16 vuotta riittävä rangaistus Hyvinkään paloittelumurhasta

Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa Hyvinkään paloittelumurhasta tuomitun miehen ensi vuonna. Julma rikos tapahtui 1998.

Jutun tutkinta alkoi aikanaan, kun kaatopaikalta löytyi miehen jalka. Tutkinnassa selvisi, että 23-vuotiasta uhria oli kidutettu erittäin julmasti. Lopulta hänet tapettiin ja ruumis paloiteltiin. Uhria myös syötiin. Päätekijä oli tuohon aikaan 20-vuotias.

Hovioikeuden vapauttamispäätös on salainen vuoteen 2072. Hovi antoi jutussa kuitenkin tiedotteen, jossa se perusteli miehen vapauttamista.

Julkinen tiedote päätöksestä 

Hovioikeus totesi, että hakija on ollut yhtäjaksoisesti vapautensa menettäneenä jo 16 vuotta, mikä selvästi ylittää elinkautisen vankeusrangaistuksen vähimmäismäärän 12 vuotta.

- Näin ollen vankilassaoloajan pituus puolsi hänen vapauttamistaan kun vielä otettiin huomioon, että hän oli joutunut vankilaan melko nuorena.

Hovioikeuden mukaan vapauttamista puolsi myös hänen rangaistusajan suunnitelmansa onnistuminen. Hakija on opiskellut muun muassa lukio-opintoja sekä käynyt kokopäiväisesti työssä ja lukuisilla saattamattomilla poistumisluvilla useiden vuosien ajan. Hänen avolaitosaikansa on sujunut moitteetta.

"Hyvä ennuste"

- Hakija oli työnantajan mukaan osoittanut työssään hyvää esimerkkiä asenteellaan työtä kohtaan ja oma-aloitteisuudellaan.

- Nämä seikat kertovat hakijassa vankeusajalla tapahtuneesta myönteisestä kehityksestä ja ennakoivat hänen selviytymistään arjesta vankilan ulkopuolella, hovioikeus arveli.

Vapauttamista vastaan puhui ennen muuta hakijan elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtanut teko. Hänen muutamat vankila-aikaiset rikkeensä eivät olleet vakavia eikä niille voitu antaa ratkaisevaa painoarvoa vapauttamisharkinnassa, hovioikeus lausui.

Vuonna 2011 mies pahoinpiteli vankilomallaan kolme miestä helsinkiläisravintolassa.

Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa miehen helmikuussa 2016. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.