Hotelliketju kaavoitti luksuskohteen brasilialaisen alkuperäisheimon maille – julkisuuteen vuodettu kirje peruutti suunnitelmat

Brasilialainen alkuperäisheimo on taistellut jo 15 vuotta suojellakseen elinalueitaan hotelliketjujen rakennusprojekteilta. Maanantaina tarina sai ainakin osittaisen onnellisen päätöksen, kun portugalilainen hotelliketju päätti olla rakentamatta luksushotellia heimon hallitsemalle rannikkokaistaleelle. 

Reilusta 4000 jäsenestä koostuva alkuperäisheimo Tupinambá de Olivença on taistellut oikeudestaan elinalueihinsa jo vuodesta 2003 lähtien.

Heimo toivoo, että Bahian osavaltiossa sijaitsevasta alueesta tehtäisiin virallisesti suojelualue, jotta kansainväliset hotelliketjut eivät voisi kaavoittaa sen päälle lomakohteita.

Usean voitetun oikeuskäynnin jälkeen tilanne on silti ollut jumissa, sillä heimo ei ole saanut suojelualueen vahvistavaa päätöstä maan oikeusministeriöltä ja presidentti Jair Bolsonarolta

Julkisuuteen vuodettu kirje nosti äläkän

Tupinambá-heimon maat sijaitsevat Brasilian rannikko-osavaltio Bahiassa, jonka valkoiset hiekkarannat houkuttelevat vuosittain miljoonia turisteja.

Vuonna 2018 portugalilainen hotelliketju Villa Gale lähestyi alueen paikallisviranomaisia ja tarjoutui ostamaan heimon elinsijoina toimivat maat tarkoituksenaan rakentaa sinne 500 huonetta kattavan luksuslomakohteen. Yhtiö sai viranomaisilta luvan käynnistää projektin, ja hankkeen oli määrä valmistua vuoteen 2021 mennessä.

Heimoalueelle kaavoitettu hotelliprojekti aiheutti kuitenkin kohua sekä paikallisissa, heimonjäsenissä että hotelliketjun kotimaassa Portugalissa.

Viimeinen, hankkeen tyrmännyt isku tuli lokakuun lopussa, kun julkisuuteen vuodettiin brasilialaisviranomaisten tekemä vetoomus maan hallitukselle.

Kirjeessä hallitusta suositeltiin pysäyttämään rannikkokaistaleen suojelualueeksi muuttaminen, sillä hotelliketjun saapuminen voisi tuoda alueelle jopa 2000 uutta työpaikkaa ja satojen miljoonien dollareiden investoinnit. Kirje kuitenkin myönsi alkuperäisheimon läsnäolon alueella.

Vuodettu vetoomus otettiin suuttumuksella vastaan muun muassa Portugalissa, missä aihetta käsiteltiin paljon julkisuudessa. Valtavan mediapyörityksen jälkeen hotelliketju päättikin julkaista maanantaina tiedotteen, jossa se kertoi muuttaneensa mielensä rakennusprojektista alueen "sotaisan ilmapiirin" takia.

"Alue ei ole suojelualuetta, ekä tule olemaankaan"

Hotelliketju Villa Galen toimitusjohtaja Jorge Rebelo de Almeida on kiistänyt, että kaavoitetulla rakennusalueella olisi ollut mitään jälkiä alkuperäisheimon läsnäolosta. 

– Rakennusalueella ja sitä ympäröivällä alueella ei ole ollut mitään viitteitä asutuksesta tai alueen hyötykäytöstä, eikä myöskään viitteitä ihmisistä. Alue ei ole alkuperäisheimojen suojelualuetta, eikä tule olemaankaan, yhtiön tiedotteessa todetaan. 

Brasilialaismedian mukaan Tupinambá-heimo ei tosiaan kirjaimellisesti asu kaavoitetulla hotellialueella, mutta sen sijaan aluetta käytetään esimerkiksi ruoan keräämiseen. Antropologien mukaan rannikkokaistale on ollut "elintärkeä heimon selviytymisen kannalta". 

Heimo ei ole vieläkään saanut oikeusministeriöltä ja presidentiltä vahvistusta elinalueensa virallisesta muuttamisesta suojelualueeksi, mutta hotelliketjun peruuntuneita suunnitelmia pidetään jo yhtenä voittona. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja