Mainos

Horjuuko Julian Assangen terveys pahasti? Pako sisätiloissa Ecuadorin lähetystössä "vaarallista"

Julian Assangen tutkineet lääkärit haluavat Wikileaks-vuotosivuston perustajalle turvallisen pääsyn sairaalaan Lontoossa. Assange on viettänyt jo yli viisi vuotta Ecuadorin suurlähetystössä paossa Britannian viranomaisia ja mahdollista karkotusta Yhdysvaltoihin.

Lääkärit Sondra Crosby ja Brock Chisholm tutkivat Assangea 20 tunnin ajan viime lokakuussa. Heidän mukaansa Assangen oleskelulla hänen terveyteensä on "vaarallinen" vaikutus. 

Crosby on lääkäri ja apulaisprofessori Bostonin yliopistossa. Hänellä on pitkä kokemus ihmisoikeuksien ja pakolaisten parissa. Chisholm on Lontoossa asuva kliininen psykologi, joka on erikoistunut traumatapauksiin.

– Arvioinnin tuloksia suojaa potilaan ja lääkärin välinen luottamussuhde, mutta ammatillinen näkemyksemme on,  että hänen jatkuva olonsa suljettuna on vaarallista hänelle fyysisesti ja henkisesti, ja se selkeästi loukkaa hänen ihmisoikeuksiaan saada saada terveydenhoitoa, lääkärit kirjoittavat Guardian-lehdessä.

Assange on itse jo aiemmin tuonut esiin olosuhteidensa vaikeuksista.

Alla olevalla videolla kerrotaan siitä, kuinka Ruotsi lakkautti Assangea koskevan tutkinnan. 

2:04

Julki Assangen luvalla

Lääkärit julkaisivat tietoja Assangen luvalla. Tarkkoja yksityiskohtia hänen tilastaan he eivät julkistaneet, mutta toteavat muun muassa, että Assange ei saa riittävästi auringonvaloa, ilmanvaihto on huono ja pääsy ulkotiloihin on rajoitettua.

Assangen terveydentilasta on vuosien mittaan liikkunut huhuja. Hänen keuhkoissaan sanotaan olevan ongelmia, ja että hänen olkapäänsä tarvitsisi hoitoa.

Brittiläinen Independent-lehti pohti kaksi vuotta sitten, Assangeen liittyen, mitä ihmisen kropalle ja elimistölle voi tapahtua, kun on pitkään sisätiloissa.

Mistä saada D-vitamiinia

Ihminen saa auringosta suuren osan D-vitamiinistaan. Tätä puutetta tosin voi korvata ruokavaliolla ja D-vitamiinitableteilla. 

Mutta jos D-vitamiinista alkaa olla puute, se voi vaikuttaa muun muassa lihasten massan kutistumiseen ja luuston vahvuuden heikkenemiseen. Eristäytyminen voi laukaista tai lisätä masennusta ja stressiä. 

Britannian hallitus ja Assange käyvät neuvotteluja Assangen tilanteen ratkaisemiseksi. 

Britannia haluaa yhä pidättää hänet, koska Assange on rikkonut päätöstä, jonka nojalla hän vuonna 2010 pääsi vapaaksi takuita vastaan. Siksi hänet tutkineet lääkärit haluavat Assangelle turvatun pääsyn sairaalahoitoon.

USA yhä haluaa Assangen oikeuteen 

Yhdysvallat puolestaan haluaa Assangen oikeuteen salaisten viranomaistietojen julkaisemisesta. Wikileaksin antamia dokumentteja julkaistiin journalistisen prosessin läpikäynnin jälkeen useissa tiedotusvälineissä, muun muassa Guardianissa. 

Atlantin takana vankeustuomiot tällaisissakin tapauksissa voivat olla erittäin pitkiä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.