Baywatch-tähti Pamela Andersson haluaa pelastaa Wikileaksin Assangen – Australian pääministeri torppasi avunpyynnön

Australian pääministeri on kertonut australialaislehden mukaan Baywatch-sarjasta tutulle Pamela Andersonille, ettei Australia voi puuttua Wikileaksin perustajaan Julian Assangeen kohdistuviin oikeustoimiin.

Anderson oli pyytänyt pääministeri Scott Morrisonilta, että hänen ystävänsä, australialainen Assange haettaisiin kotiin. Näin Assange voisi pelastua luovutukselta Yhdysvaltoihin, jossa häntä syytetään vakoilusta.

Anderson myös varoitti Morrisonia psyykkisestä paineesta, jonka alla Assange on.

48-vuotias Assange on parhaillaan vangittuna Lontoossa, koska hän oli muun muassa välttänyt luovutuksen Ruotsiin pakenemalla Ecuadorin suurlähetystöön, jossa hän asui seitsemän vuoden ajan.

Australialaisen sanomalehden näkemässä kirjevastauksessa Morrison vastasi Andersonille, ettei Australialla ole valtaa oikeustoimiin liittyen.

–  Oikea paikka, jossa herra Assange voisi esittää huolensa hänen toimiensa laillisuudesta tai hänen kohtelustaan, on oikeusprosessi, Morrison vastasi.

Morrisonin mukaan oikeustoimien on annettava saavuttaa päätepisteensä luonnollisesti. Assangen luovutuskuuleminen on määrä järjestää helmikuussa.

Kansanedustajat: Assangea ei tulisi luovuttaa Yhdysvaltoihin

Assangen terveydentila on ollut syksyn aikana useaan otteeseen otsikoissa.

Yli 60 lääkäriä ilmaisi maanantaina jättämässään avoimessa kirjeessä huolensa Assangen terveydentilasta. Britannian sisäministerille osoitetussa kirjeessä todetaan, että Assangen terveydentila on niin huono, että hän voi kuolla brittiläisessä vankilassa.

Lääkärit vaativat Assangen siirtämistä sairaalahoitoon sekä lääketieteellisen fyysisen ja psyykkisen arvion tekemistä

Pieni ryhmä australialaisia kansanedustajia on ollut sitä mieltä, ettei Assangea tulisi luovuttaa Yhdysvaltoihin. Heidän mukaansa hän ei ole tehnyt mitään rikoksia Yhdysvalloissa, eikä hän ole myöskään Yhdysvaltojen kansalainen.

Wikileaks julkaisi suuren joukon Yhdysvaltain salattuja ja arkaluonteisia diplomaattisia sekä sotilaallisia asiakirjoja. Asiakirjat muun muassa paljastivat yhdysvaltalaisten tekemiä ihmisoikeusrikoksia, mukaan lukien tietoja raportoimattomista irakilaisten siviilien tappamisista.

Asiakirjojen kerrotaan kuitenkin asettaneen niiden lähteet vaaraan ja heikentäneen Yhdysvaltojen demokraattisia liittoumia.

Lue myös:

    Uusimmat