Tietovuotaja Assange valmis yhteistyöhön Ruotsin kanssa

Kuka on Julian Assange? 1:54

Tietovuotaja Julian Assangen asianajajan mukaan Assange on valmis tekemään yhteistyötä Ruotsin viranomaisten kanssa, jos häntä koskevat raiskausepäilyt otetaan uudelleen käsittelyyn.

Sen sijaan Assange aikoo vastustaa kaikin mahdollisin keinoin mahdollista karkotusta Yhdysvaltoihin.

–  Olemme täysin valmiita vastaamaan näihin tiedusteluihin, kun ja jos niitä esitetään. Avainasia tällä hetkellä on karkotus Yhdysvaltoihin, josta olemme varoittaneet vuosien ajan, sanoi asianajaja Jennifer Robinson Sky-televisiokanavan haastattelussa.

–  Hän (Assange) ei ole lain yläpuolella. Julian ei ole koskaan ollut huolissaan Britannian tai Ruotsin oikeusjärjestelmän kohtaamisesta. Tässä asiassa on nyt –  kuten on aina ollut – kyse hänen huolestaan siitä, että hänet lähetetään Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän tuomittavaksi, Robinson jatkoi.

Ruotsilta halutaan vakuudet

Robinsonin mukaan Assange aikoo vaatia Ruotsilta vakuudet siitä, ettei häntä luovuteta Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat haluaa Britannian luovuttavan Assangen, koska hänen perustamansa Wikileaks-sivusto julkaisi dokumentteja, jotka paljastivat arkaluonteisia tietoja muun muassa Irakin ja Afganistanin sodista. Assangea voi odottaa Yhdysvalloissa viiden vuoden vankeusrangaistus.

–  Kyseessä ovat samanlaiset vakuudet, joita vaadimme vuonna 2010. Niiden epääminen tuolloin sai hänet hakemaan turvapaikkaa.

Assangea epäiltiin Ruotsissa useista vuonna 2010 tapahtuneista seksuaalirikoksista. Kaikki muut epäilyt raiskausepäilyä lukuun ottamatta ehtivät vanhentua niiden vuosien aikana, jotka Assange vietti lähetystössä.

Raiskausepäily olisi vanhentunut vasta vuonna 2020, mutta tapauksen tutkinta lopetettiin vuonna 2017, koska syyttäjä katsoi, ettei edellytyksiä viedä tutkintaa eteenpäin enää ollut.

Nyt Assangea raiskauksesta syyttäneen naisen asianajaja sanoi tekevänsä kaiken voitavansa, jotta tapaus avataan uudelleen. Assange on kiistänyt epäilyt.

Isä järkyttyi

Assangen isä haluaa poikansa takaisin tämän kotimaahan Australiaan. John Shipton kertoi järkyttyneensä syvästi nähtyään poikansa raahaamisen ulos Ecuadorin suurlähetystöstä Lontoossa.

– Kun poliisit raahasivat hänet alas portaita, hän ei näyttänyt hyvältä. Olen 74-vuotias, mutta näytän paremmalta kuin hän, vaikka hän on 47. Se oli järkytys, Shipton sanoi Herald Sun -lehden haastattelussa.

– Kuukausikaupalla häntä on kohdeltu kuin korkeimman turvaluokituksen vankia: hän ei ole voinut mennä edes vessaan ilman etteivät kamerat olisi seuranneet hänen jokaista liikettään, Shipton jatkoi.

Australian pääministeri Scott Morrison sanoi perjantaina, että Assangen on turha odottaa minkäänlaista erityiskohtelua Australian taholta.

Assange otettiin kiinni Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä torstaina sen jälkeen, kun Ecuador oli perunut hänen turvapaikkansa. Hän ehti olla lähetystössä liki seitsemän vuotta.

 

Lue myös:

    Uusimmat