Hongkongissa uuden hallituksen virkaanastujaiset

Hongkongin vallanvaihtoon liittyvät juhlallisuudet jatkuivat tänään uuden hallituksen virkaanastujaisilla. Tilaisuudessa puhunut Kiinan presidentti Jiang Zemin vakuutti, että Hongkong säilyttää sille luvatut vapaudet. Ilta huipentui suurimpaan ilotulitukseen, mitä Hongkongissa on koskaan nähty.

Hongkongin uusi kiinalaisjohto joutui heti tänään koetukselle, kun tuhannet demokratiaa vaatineet mielenosoittajat marssivat Hongkongin kaduilla vaatien poliittisten uudistusten palauttamista. Samaan aikaan hallintojohtaja Tung Chee Hwa vakuutti demokratian olevan Hongkongin uuden aikakauden tunnusmerkki, ja Kiinan hallitus puolestaan lupasi, etteivät kiinalaissotilaat koskaan näyttäydy kaduilla panssaroiduissa ajoneuvoissa.

Mielenosoittajat kantoivat julisteita, joissa vaadittiin Britannian aloittamien poliittisten uudistusten jatkamista. Tung on jo ehtinyt rajoittaa kansalaisten mielenilmaisuvapautta sekä poliittisten puolueiden rahoittamista ulkomailta.
-Haluamme demokratiaa ja haluamme sen heti, hokivat mielenosoittajat.

Marssia seurasi lukuisa joukko poliiseja, mutta se sujui ilman välikohtauksia. Mielenosoituksesta oli ilmoitettu määräysten mukaan poliisille.

Kiinalaiset kavensivat honkongilaisten kansalaisoikeuksia vain muutama tunti vallanvaihdon jälkeen. Uusien lakien mukaan tulevaisuudessa marssijoiden on saatava poliisilta lupa, mutta vielä tänään ja huomenna riittää pelkkä ilmoitus. Samalla tiukennettiin eräiden poliittisten ja uskonnollisten ryhmittymien valvontaa.

Halonen: Vallanvaihdolla ei merkitystä kauppasuhteisiin

MTV:n Huomenta Suomen haastattelema ulkoministeri Tarja Halonen uskoo, että Suomen ja Hongkongin väliset kauppasuhteet säilyvät hyvinä vallanvaihdoksen jälkeenkin.

Halonen on seurasi paikan päällä Hongkongin siirtymistä Kiinan alaisuuteen.

Filippiiniläisten kohtalosta huolta

Filippiiniläiset sanomalehdet ilmaisivat tänään huolensa Hongkongissa työskentelevien 140 000 filippiiniläisen tulevaisuudesta.

Lehdet arvioivat, että etupäässä kotiapulaisina työskentelevien filippiiniläisten pelko töiden loppumisesta on perusteltu. Kiina on aiemmin vakuuttanut, että filippiiniläiset voivat jatkaa työpaikoissaan Hongkongin siirryttyä Kiinan alaisuuteen. Kiinassa on kuitenkin kymmeniä miljoonia työttömiä, joiden arvellaan vähitellen korvaavan filippiiniläiset siirtotyöläiset.
(MTV3-STT-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat