Homojen "eheytysleiristä" otsikoihin noussut järjestö jatkaa toimintaansa uudella nimellä

Homojen "eheytysleiristä" kymmenisen vuotta sitten tutuksi tullut kristillinen järjestö jatkaa toimintaansa uudella nimellä.

Nykyään Elävät vedet -niminen järjestö tunnettiin ennen Aslan ry:nä. Se nousi otsikoihin vuonna 2012, kun Helsingin Sanomien toimittaja soluttautui järjestön kesäleirille ja kirjoitti siitä jutun. Jutussa toimittaja kuvailee muun muassa sitä, kuinka hänen homouttaan yritettiin rukoilla pois.

Järjestön nimi on muuttunut, mutta sen keulakuva on pysynyt samana. Vuonna 2012 järjestön kansallisena koordinaattorina toiminut Andrew Chambers on nykyisin järjestön puheenjohtaja. Myös hänen vaimonsa Sirkku Chambers on yhä toiminnassa aktiivisesti mukana.

Tällä viikolla järjestöllä on Kajaanissa Kesäviikko-niminen tapahtuma. Se sopii järjestön mukaan erityisesti niille, joilla on "haasteita ihmissuhteissaan, emotionaalisella tai seksuaalisella alueella". Myös vuonna 2012 järjestettyä niin sanottua eheytysleiriä kutsuttiin Kesäviikoksi.

Chambersit kertovat STT:lle, että tapahtumassa on päivittäin Raamattu-opetusta, pienryhmiä ja ylistystä. Heidän mukaansa kursseille hakeutuvilla on usein ongelmia ihmissuhteissaan ja nämä kokevat ahdistusta tai masennusta.

Puheenjohtaja: Homot voivat muuttua

Mutta onko järjestön toiminta muuttunut HS:n 11 vuotta sitten julkaiseman jutun jälkeen?

Andrew Chambersin mukaan on: kurssit ovat aiempaa lyhyempiä, järjestöllä on nykyään kirjallista materiaalia ja tukiryhmissä selkeämmät opetussuunnitelmat.

– Yksi muutos on tapahtunut myös siinä, millaiset ihmiset osallistuvat tapahtumiimme. Nykyään he ovat pääasiassa heteroseksuaaleja ihmisiä.

Järjestö kiistää tarjoavansa niin kutsuttua eheytysterapiaa tai eheytyshoitoja. Kursseille osallistuvat ovat yli 18-vuotiaita ja tulevat niihin vapaaehtoisesti, eikä ketään pakoteta mihinkään, järjestö sanoo.

– Emme tarjoa terapiaa, vaan tukea ja mahdollisuuden pohtia näitä asioita, Chambers sanoo.

Henkilökohtaisesti Chambers sanoo uskovansa, että homot voivat halutessaan muuttua heteroiksi.

– Uskon, että maailmassa ja Suomessa on yksilöitä, jotka voivat muuttua. Mutta en usko, että kaikki voivat.

Vapaaehtoisuus kyseenalaista

Uskontojen uhrien tuessa ei osteta väitettä tapahtumien vapaaehtoisuudesta.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Joni Valkila sanoo ongelman olevan siinä, että tapahtumiin osallistuvat ihmiset tulevat usein ympäristöistä, joissa esimerkiksi homouteen suhtaudutaan jyrkän tuomitsevasti.

– Heidän yhteisönsä on voinut vaikuttaa siihen, että he kokevat heissä olevan jotain pahasti vialla. Jos ihminen haluaa niin sanotusti eheytyä, niin missä määrin hän vapaaehtoisesti haluaa sitä, jos hän on kokenut jyrkkää painostamista yhteisöltään?

Valkila sanoo, että kun uskonyhteisöt tuomitsevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, ne luovat ympäristön, joka mahdollistaa väkivallan.

– Vaikka he eivät itse fyysisesti potkisi vähemmistöjen edustajia, niin jotkut muut potkivat. Uskonyhteisöt ovat luomassa näkemyksiä, että näissä ihmisissä on jotain pahasti vialla.

Myös Suomen Psykiatriyhdistys ja Suomen Psykologiliitto ovat tuominneet niin kutsutut eheytysterapiat ja muut -hoidot.

– Seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti eivät ole "hoidolla" muokattavissa. Eheytysterapioille altistuminen on mielenterveydelle haitallista ja kärsimystä aiheuttavaa, Psykiatriyhdistys linjaa.

Katso myös: Patrick Tiaisen homoutta yritettiin "parantaa" testosteronilisällä ja demoneita karkottamalla:

Patrick Tiaisen homoutta yritettiin "parantaa" testosteronilisällä ja demoneita karkottamalla 6:18

Lue myös:

    Uusimmat