Homeopatiaa julkiseen terveydenhuoltoon? Näin sosiaali- ja terveysministeriö suhtautuu vaihtoehtohoitoihin

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että homeopaattiset hoidot tuskin pääsevät Suomessa osaksi julkista terveydenhuoltoa. Vaihtoehtohoidoista tehtäneen lähitulevaisuudessa uusia linjauksia muun muassa potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Homeopaattista hoitoa annetaan osana julkista terveydenhuoltoa kymmenessä maassa. Miksei Suomessa, sosiaali- ja terveysministeriön terveyspalveluryhmän johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki?

– Terveydenhuollon perinteet ovat joissakin maissa aika erilaiset kuin meillä. Suomessa lääketieteen on jo pitkään pitänyt perustua näyttöön, Voipio-Pulkki sanoo.

– Vaikka kaikkea ei tietenkään voida tutkimusnäytöllä perustella, pitää olla kohtuullinen käsitys siitä, millä mekanismilla hoito vaikuttaa. Homeopatian kohdalla on katsottu, että sen mekanismi ei nykylääketieteen perusperiaatteiden mukaan ole vaikuttava.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on tehty selvityksiä vaihtoehtohoidoista viimeksi vuosina 2008–2009.

– Silloin mietittiin, pitäisikö vaihtoehtohoitojen asema kirjata jotenkin lakiin. Saattaa hyvinkin olla, että lähiaikoina tämä kysymys joudutaan tekemään uudelleen. Asia on noussut pinnalle, koska rajat ylittävän terveydenhuollon hoito- ja korvattavuuskäytännöt eroavat EU:n eri jäsenmaissa.

– Vaihtoehtohoitojen lainsäädäntöä halutaan tarkastella myös potilasturvallisuuteen liittyvien kysymysten takia, Voipio-Pulkki sanoo.

"Potilaan saatava asianmukaista hoitoa"

Voipio-Pulkki sanoo, ettei homeopatiassa lähtökohtaisesti ole sinänsä mitään väärää.

– Varmasti terveydenhuollon ammattihenkilöstökin harjoittaa sitä jonkin verran. Ainakaan minun tietooni ei ole tullut homeopatian aiheuttamia haittoja. On kuitenkin huolehdittava, että potilas saa sen lisäksi asianmukaista, tarpeellista ja vaikuttavaa hoitoa.

– Suomessa itsestään päättämään kykenevällä potilaalla on toki myös oikeus kieltäytyä vaikuttavasta hoidosta ja turvautua sen sijaan vaihtoehtohoitoihin. Ainakin tieto asianmukaisen hoidon olemassaolosta tulee kuitenkin saada, Voipio-Pulkki sanoo.

"Ei edellytyksiä julkiseen terveydenhuoltoon"

Millä edellytyksin homeopaattista hoitoa voitaisiin alkaa antaa osana julkista terveydenhuoltoa Suomessa?

– Käsitykseni mukaan sellaisia edellytyksiä ei oikeastaan ole. Tämä johtuu siitä, että homeopatiasta on nykyisen lääketieteellisen ajatustavan mukaista näyttöä hyvin vähän – ja homeopatian luonteen huomioiden sitä on lähes mahdoton saada.

Voipio-Pulkki sanoo, että nykyinen lainsäädäntö ei itse asiassa kata homeopaattisia vaihtoehtohoitoja ollenkaan edes yksityisellä puolella.

– Tulevaisuudessa homeopatiaa voitaisiin kyllä harjoittaa tietyin edellytyksin yksityisellä sektorilla, mutta ei julkisella puolella verorahoin. Tämän takia minun on myös hyvin vaikea nähdä, että homeopaattiset lääkkeet tulisivat Kela-korvattaviksi.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat