HOK-Elannon toimitusjohtaja tyrmäsi oikeudessa ex-kiinteistöpäällikön toiminnan: "En missään tapauksessa olisi hyväksynyt"

HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi tyrmäsi tänään Helsingin käräjäoikeudessa lahjusrikoksista syytteessä olevan ex-kiinteistöjohtajan toiminnan.

Hän kertoi käräjäoikeuden kuulemisessa, että rahan vastaanottaminen yhtiön liikekumppaneilta sekoittaa yksilön ja yhtiön edun ja loukkaa osuuskaupan eettisiä periaatteita. Hän ei kertomansa mukaan tiennyt, että ex-kiinteistöjohtaja olisi pyytänyt tai saanut rahaa esimerkiksi rakennusyhtiöiltä.

– En missään tapauksessa olisi hyväksynyt. Siinä sekoittuu yksilön ja HOK-Elannon etu keskenään. Koen, että eettisiä periaatteitamme on loukattu ja työntekijän ja yrityksen välinen luottamussuhde on vahvasti kärsinyt, Niemi kertoi.

HOK-Elannon kiinteistöjohtajana vuosina 1994–2012 toiminutta Jari Leivoa epäillään noin 800 000 euron lahjusten ottamisesta muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään. Häntä syytetään lahjuksen ja törkeän lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuosina 2005–2012.

Hänen työhönsä kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen.

Ratsastuksesta käytiin viestinvaihtoa

Puolustuksen mukaan rahoissa oli kyse tytärten kilparatsastuksen normaalista sponsoroinnista, eikä rahoja ole käytetty muuhun.

Oikeudenkäynnissä syyttäjä pyrki selvittämään, tiesikö toimitusjohtaja Niemi Leivon HOK-Elannon kumppaneilta saamasta tuesta.

Istunnossa käytiin läpi Leivon ja Niemen välistä sähköpostivaihtoa, jossa Leivo kertoi tyttäriensä menestyksestä muun muassa saatesanoin: "tähän sinunkin tukesi on johtanut".

– Sain aika usein tällaisia viestejä, joissa Leivo kertoo tytärten ratsastusmenestyksestä, Niemi kertoi.

Syyttäjä näytti yhden viestin liitteenä ollutta esitettä, jossa kerrotaan, että yhteistyössä on mukana sponsorina muun muassa Skanska.

Nämä eivät olleet kiinnittäneet Niemen huomiota, eikä hän kertomansa mukaan seurannut ratsastusasioita muutenkaan.

– En ollut kiinnostunut raviurheilusta tai hevosurheilusta yhtään.

Tuliko mieleen, että tukijoita voisi olla muita kuin HOK-Elanto, syyttäjä kysyi.

– Ei tullut mieleen, Niemi sanoi.

Puolustus kiistää syytteet

Leivo kiistää kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan mitään suosimista ei ole myöskään tapahtunut. Työnantaja HOK-Elanto tiesi puolustuksen mukaan sponsoroinnista ja osallistui siihen.

Niemen mukaan HOK-Elanto tuki hyvänä ja tehokkaana työntekijänä pidetyn Leivon tytärten ratsastusta vuosina 2007, 2008 ja 2009, kun Leivo pyysi tukea.

– Päätin itse vuonna 2009, että sponsorointi loppuu. Se ei sopinut arvomaailmaani, itselläni heräsi kysymys, että miksi tuen yhden työntekijän vapaa-ajan harrastusta. Koin sen tässä kohtaa tarpeettomaksi, Niemi kertoi.

Hän kertoi, että hänen tietoonsa tuli myöhemmin, että sponsorointia oli pyydetty tämän jälkeen myös HOK-Elannon liiketoimintayksiköiltä, kuten Terra-ketjulta.

– Olin hieman pettynyt, sillä minä olin todennut, että HOK ei enää sponsoroi, Niemi sanoi.

Syytteessä lahjomisesta on yhteensä 13 ihmistä, joista viittä syytetään törkeästä lahjusrikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaatii yhteisösakkoja neljälle yritykselle. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

HOK-Elannon toimitusjohtajaa Matti Niemeä tai HOK-Elantoa ei epäillä rikoksesta asiassa.

Leivon kuulemisen oli alun perin tarkoitus olla oikeudessa maanantaina, mutta hänen kuulemisensa saattaa siirtyä viikolla eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat