Hoivakodeissa liian vähän henkilökuntaa, kertoo THL:n tuore kysely – Valvira ja avit kiristävät valvontaansa

Suomeen tarvitaan 4 400 uutta hoitajaa lähivuosina 2:04
Video kertoo: Suomeen tarvitaan lähivuosina 4 400 uutta hoitajaa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira suunnittelee yhdessä aluehallintovirastojen kanssa valvontatoimenpiteitä hoivakoteihin, joissa vanhuspalvelulaissa säädetty henkilöstömitoitus ei täyty. 

Valvira kertoo asiasta tiedotteessaan. Valvontatoimet liittyvät tietoihin, joita THL:n tuoreessa henkilöstömitoituskyselyssä on saatu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tänään hoivakotien henkilöstömitoitusta koskevan kyselyn tulokset, joiden mukaan mitoitus ei kaikissa kyselyyn vastanneissa hoivakodeissa täyty lainmukaisesti.

Valviran mukaan valvontaa tehdään myös hoivakoteihin, joissa kyselyssä ilmeni muita puutteita henkilöstömitoituksessa tai välillisiin tehtäviin varatussa henkilöstömäärässä.

Vanhuspalvelulakiin sisältyvästä, niin sanotusta välittömästä ja välillisestä työstä annettiin erillinen ohjeistus viime vuoden lokakuussa.

Ylitarkastajan toive

Kunnat ovat velvollisia valvomaan alueellaan toimivia yksityisiä sekä kunnan omia hoivakoteja. Ensisijainen vastuu valvontatoimiin ryhtymisestä onkin Valviran mukaan kunnilla.

Valvira ja aluehallintovirastot antanut kunnille ja palveluntuottajille ohjausta puutteiden korjaamiseen. Valviran ylitarkastaja Mervi Kolarin mukaan hoivakotien täytyy omavalvonnallisin keinoin huolehtia, että toiminta täyttää lain vaatimukset.

– Seuraavassa henkilöstömitoitusseurannassa lain vaatimukset alittavia hoivakoteja ei enää pitäisi olla, hän korostaa tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat