Mainos

Hoitotakuuseen ollaan tyytyväisiä Uudellamaalla

MTV:n kyselyn mukaan tyytymättömiä hoitotakuuseen on reilu kolmannes. Lääkäriin voi joutua odottamaan useita viikkoja.

Uudellamaalla melkein puolet asukkaista on tyytyväisiä hoitotakuun toteutumiseen, tyytymättömiä on reilu kolmannes. Tämä käy ilmi MTV:n tuhannelle uusmaalaiselle teettämästä kyselystä.

Monelle on kuitenkin vielä epäselvää, mitä hoitotakuu lupaa.

Käytännössä se on terveyskeskuksissa tarkoittanut sitä, että hoidon tarve arvioidaan puhelimessa tai terveydenhoitajan luona. Lääkärin vastaanotolle pääsyä laki ei koske, eikä ole sitä helpottanut.

Esimerkiksi Vantaan Tikkurilassa hoitotakuu toteutuu osittain, terveyskeskuslääkärille pääsyä voi joutua odottamaan kolmekin viikkoa, riippuen siitä missä asuu.

- Väittäsin, että akuutit potilaat pystytään hoitamaan, mutta pitkäaikassairaat tahtovat jäädä vähän huonommalle.Erityisjärjestelyin heitä on pystytty hoitamaan, mutta osa pitkäaikaissairaista on jäänyt hoitamatta, sanoo johtava ylilääkäri Matti Jääskivi Keski-Vantaan terveyskeskuksesta.

Ministeriölle kyselyn tulos kertoo, että tehtävää vielä on. Harkinnassa on, pitäisikö hoitotakuu laajentaa koskemaan lääkärille pääsyä.

- Tärkeää on, että sairaaloihin lähetettyjen ei-kiireellisten potilaiden ensi kontakti onnistuisi entistä aikaisemmin ja myöskin terveyskeskuspuolella pääsy lääkärin vastaanotolle tapahtuisi jonkin verran nykyistä ripeämmin, sanoo lääkintöneuvos Jouko Isolauri sosiaali-ja terveysministeriöstä.

Ongelmia terveydenhuollossa aiheuttaa lääkäripula, josta kärsitään pääkaupunkiseudullakin. Tikkurilassa lääkärin virkoja aiotaan lisätä, ongelmana on kuitenkin se, ettei entisiäkään ole aina saatu täytettyä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.