Mainos

Hoitajien ylikuormitus ja riittämättömyyden tunne vaivaavat HUS:n vuodeosastoilla Meilahdessa – "Hus ei ole kyennyt pienentämään ylikuormaa"

3:02
Sairaanhoitajien ylikuormitus on tornisairaalassa jatkuvaa.

Viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS sai kovaa arvostelua osalta erikoistuvista lääkäreistä. Nyt useat Meilahden tornisairaalan vuodeosastoilla työskentelevistä sairaanhoitajista kertovat MTV:lle kärsivänsä jatkuvasta ylikuormituksesta. HUS:in johdon mukaan huoli on tiedossa ja väkeä on mahdollista palkata lisää.

Hoitajien mukaan vaativaa hoitotyötä tehdään kiireessä jaksamisen äärirajoilla. Tämä johtuu heidän mukaansa liian tiukalle vedystä henkilömäärästä, hoitajien siirtelystä sekä suuresta vaihtuvuudesta – hoitajat pelkäävät ennen pitkää laadun heikkenevän.

”Nykyisellä henkilöstömäärällä ei tulla toimeen, menemme vajaalla koko ajan. Moni kokee eettistä kuormaa, kun potilaita ei ehditä hoitamaan sillä tasolla kuin ennen ja laatu on heikentynyt. Läheltä piti -tilanteet eivät kaikki päädy johdon tietoon, koska niitä ei ehdi kirjata”.

Hoitajia kuormittaa myös alan jatkuva muutos ja monisairaiden lisääntyminen väestön ikääntyessä. Hoitajat kertovat, että vaativassa hoitotyössä kokeneiden hoitajien vastuu kasvaa aika ajoin suureksi, ja ovi käy yhä enenevässä määrin hoitajien uupuessa.

Erikoissairaanhoidossa uudet hoitajat puolestaan tarvitsevat pitkän perehdytyksen suoriutuakseen vaativassa työssä.

”Monet kollegat ovat lähteneet sen vuoksi, koska eivät halua olla mukana, kun jotain sattuu. Olemme pitkään kertoneet johdolle erinäisillä keinoilla kuormituksesta”.

"Kokeneet hoitajat joutuvat ottamaan todella paljon vastuuta. Perehdytysvastuu tulee heille potilaiden hoidon lisäksi eli se, miten opetetaan uuden hoitajat sen yksikön töihin ja erikoisalaan. Ja myös opiskelijoiden perehdytys on kokeneimpien hoitajien vastuulla."

Tehyläinen pääluottamusmies Jenni Hjelt toistaa hoitajien hätää. Hoitajat puhuvat jo kriisistä, joka uhkaa erikoissairaanhoitoa – hoitoalan kruununjalokiveä.

– Meilläkin hoitajina ja järjestönä viriää huoli siitä, että kuinka pitkään tällä työtahdilla ylikuormituksella potilaat pystytään turvallisesti ja laadukkaasti hoitamaan.

– Meillä on hoitojonot kasvussa ja päivittäin perutaan leikkauksia henkilöstövajeen takia. Meillä on myös vuodeosastolla paikkoja kiinni, koska me emme saa henkilökuntaa, Hjelt sanoo.

HUS: Erikoissairaanhoito on vaativa alue

Vuodenosastoilla työskentelevien hoitajien tilanne on HUS:n johdon tiedossa. Hallintoylihoitaja Kaarina Torppa muistuttaa, että kritiikki ei kohdistu kaikkiin vuodeosastoihin.

– Nämä tietyt yksiköt, vuodeosastot ja leikkausosastot Meilahden tornissa ovat hyvin vaativia yksiköitä, joissa tämä ilmiö näyttäytyy tällä hetkellä, Torppa sanoo.

Hänen mukaansa hoitajien lähtövaihtuvuus on kuitenkin pysynyt samana vuodesta toiseen, 4-6 prosentin välissä, ei lisääntynyt.

Vajaa vuosi sitten saman tornisairaalan leikkausosaston hoitajat tulivat uupumisen kanssa julki. Aluehallintovirasto (avi) antoi tuolloin tornisairaalan leikkausosastolle kevääseen asti aikaa hoitaa sairaalan työolot kuntoon.

Torpan mukaan HUS lisäksi leikkausosastolle 30 uutta vakanssia.

Myös vuodeosastojen tilanteeseen on johdon mukaan puututtu. Yksiköiden henkilöstömäärää, osaamista ja potilaiden vaatimaa hoitoa seurataan päivittäin.

– Katsomme aina sen yksiköiden kokonaisuuden, joko sinne hankitaan sijaisia tai mennään niin sanotuilla lainavuoroilla, eli hoitajia siirretään sinne, missä heitä tarvitaan, Torppa sanoo.

Kuntapäättäjistä koostuvassa HUS:n valtuustossa hyväksyttiin viime joulukuussa aloite, joka velvoitti hallituksen seuraamaan huolella henkilöstön jaksamista, työkuormaa, ja työtyytyväisyyttä ja tarvittaessa puuttumaan siihen nopeasti.

Hoitajien mukaan Torpan mainitsema siirtely lisää entisestään työn kuormittavuutta. Luottamusmiehen mukaan ongelma on siinä, ettei vakansseja ole riittävästi. Nykyiset toimenpiteet eivät vielä riitä.

– Meidän näkökulmasta toimenpiteet eivät ole riittäviä. Ei olla päästy riittävästi kiinni siihen, miten sitä ylikuormitusta saataisiin pienemmäksi, Hjelt sanoo.

– Nämä ovat pitkäaikaisia asioita eli asiat eivät ole yksinkertaisia. Jos olisivat, ne olisi jo ratkaisu, Torppa puolustautuu.

Työvoiman saatavuus heikentynyt

Sekä MTV:n haastattelemat sairaanhoitajat että HUS:n hallintoylihoitaja tunnistavat, että työvoiman rekrytoinnin suhteen on tapahtunut muutos: hoitajien saatavuus on heikentynyt.

Avoinna oleviin paikkoihin on nykyisin kourallinen hakijoita, kun ennen niistä käytiin kovaa kisaa, hoitajat kertovat.

"Aina on ajateltu, että erikoissairaanhoito on se, mikä ammattilaisia vetää. Työnantajat ovat voineet tähän saakka tuudittautua siihen, että porukkaa löytyy riittävästi, mutta kuinka pitkään?"

Hallintoylihoitajan mukaan vakanssit HUS:ssa on kuitenkin saatu täytettyä.

– Se, mikä meillä on ollut tarve, niin olemme saaneet henkilökuntaa palkattua ja myöskin rahaa erikoissairaanhoitoon, vaikka budjetit ovat tiukat.

– Voisimme kyllä palkata hoitajia tietyille yksiköille: leikkausosastolle ja eräille vuodeosastoille tornisairaalassa, Torppa toteaa lopuksi hieman yllättäen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja