Hoitajat ympäri Suomen ihmettelevät korona-ohjeita ja testiin pääsyn vaikeutta: "Maskeja, hanskoja ja desiä metsästetään joka puolelta"

2:32
Suomen huoltovarmuuskeskus avataan historiallisesti koronatilanteen vuoksi. Tällaisia tarpeita se pitää sisällään.

Hoitajat ympäri Suomen kritisoivat MTV Uutisille korona-testeihin pääsyn hankaluutta. Huoli suojavarusteiden saatavuudesta on suurta.

Huoltovarmuuskeskuksen avaamisen myötä tarvikkeita on luvassa, mutta toistaiseksi tilanne ei ole hyvä.

– Työskentelen kotihoidossa iäkkäiden palveluissa. Kertakäyttöisiä suusuojia on vähän. Ohje on se, että samaa maskia voi käyttää useamman asiakkaan luona. Melko käsittämätöntä: hyppäämme välillä autoon ja ajamme toiselle asiakkaalle. Kuulin, että muun muassa sairaalassa oli ohje, että kaksi tuntia voisi samaa maskia käyttää, sanoo Tyrnävällä työskentelevä hoitaja. 

– Käsidesiäkään ei ole mielestäni riittävästi, ohje tuli, että saippuapesu asiakkaalle mennessä ja kädet kuivataan talouspaperin. Ei kaikilla asiakkailla ole talouspaperia vaan pyyhkeet, jatkaa tyrnäväläinen.

"Ei ole päästy testiin, jos selkeää tartuntaketjua ei ole"

Useampi hoitaja kertoo siitä, kuinka hankalaa on päästä koronavirustestiin.

– Testeihin ei pääse, vaikka on oireita. Sairauslomaa kaksi viikkoa, tiivistää hoitaja Vantaalta.

– Testiin ei ole päässyt, vaikka on oireita ja annettu jopa hoitajan itse päättää se tarve, kertoo turkulainen hoitaja. 

– Ei ole päästy testiin, jos selkeää tartuntaketjua ei ole. Esimies saattaa vaatia testiä, jotta työntekijä saisi olla sairauslomalla, mutta lääkäri ei suostu kirjoittamaan lähetettä, toteaa toinen turkulaishoitaja.

– Meillä sairaanhoitopiirissä henkilöstöä koskevat samat testausohjeet kuin muitakin eli ei testata helpommin ja se on herättänyt kyllä pahennusta, toteaa hoitaja niin ikään Varsinais-Suomesta.

– Täytyy olla voimakkaat oireet, jotta testataan, muuten sairauslomaeristys, kertoo hoitaja Oulusta. 

"Hengityssuojaimet ja maskit ovat kortilla"

Turkulainen sanoo, että "maskeja, hanskoja ja desiä metsästetään joka puolelta".

– Käytetään nyt JHL-tuubihuiveja tiettyjen asiakkaiden vuoksi.

Helsinkiläishoitaja kertoo, että työterveyteen pääsy on vaikeutunut. 

– On vaikeuksia päästä työterveyteen. Suojavaatetuksesta alkaa olla pulaa paikka paikoin. Hengityssuojaimet ja  maskit ovat kortilla, hoitaja Helsingistä sanoo.

– Visiirimaskit loppu, kaikista ohuimmat hengityssuojaimet löytyy, kertoo oululainen hoitaja. 

Sen sijaan Hyvinkäällä kokemukset ovat kannustavia.

– Hanskoja, suojaessuja, hengityssuojaimia ja suojalaseja on hyvät varastot. Tänään olin johtajan kanssa palaverissa, keskustelimme myös korona-tilanteesta ja sain siunauksen tilata oman harkinnan mukaan tavaraa lisää niin paljon kuin on tarpeen ja on saatavilla. Hygieniavastaava ja työsuojeluvaltuutettu yhdessä johdon kanssa ovat toimineet hyvin. Tiedotus ja ajantasaiset päivitykset ovat toimineet hyvin, kertoo hyvinkääläishoitaja. 

Hyvinkää nousi julkisuuteen, kun sairaala pyysi apua SRR:ltä ja päivystyksen eteen pystytettiin katastrofiavusta tutumpi telttayksikkö. Hyvinkään sairaalan päivystykseen kulku sujuu nyt teltan kautta, jossa arvioidaan hoidontarve.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja