Mainos

Hoitajapula kärjistymässä kesällä

Erityisesti sairaaloiden kirurgisilla osastoilla pelätään hoitajapulaa.

Suurten suomalaissairaaloiden ennakoidaan kärsivän tulevana kesänä vakavasta hoitajapulasta. Töitä olisi useille sadoille hoitajille. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin 1500 sairaanhoitajan paikasta on täyttämättä vielä lähes viidennes. Jos kesäsijaisia ei saada riittävästi, HUS joutuu sulkemaan suunniteltua useampia leikkaussaleja ja tehohoitopaikkoja, ja myös hoitojonoja on odotettavissa. Ylilääkäri Reijo Haapiainen uskoo silti, että kiireellisimmät hoidot voidaan turvata kesälläkin.

- Todennäköisesti potilaat eivät huomaa sitä millään tavalla, koska me keskitymme silloin kaikkein välttämättömimpään ja kiireelliseen toimintaan.

- Kesästä tulee rankka, varmaan vaikein tähän mennessä. Meillä on edelleen pulaa ja ja perehdytyksessä paljon väkeä. Ne, jotka ovat töissä loma-aikojen ulkopuolella, tekevät todella töitä ja päivystävät paljon, arvioi sairaanhoitaja Anna-Maria Helisten Meilahden sairaalan leikkausosastolta.

Kuopiossa yliopistollinen sairaala joutuu palkkaamaan kymmeniä epäpäteviä kesälomasijaisia hoitajapulan vuoksi.

- Tulemme palkkaamaan aikaisempaa enemmän sairaanhoidon opiskelijoita. Aikaisemmin meillä on ollut enemmän sairaanhoitajia saatavilla. Nyt pääpaino on opiskelijoissa, kertoo hallintoylihoitaja Merja Miettinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Tilanne on hankala myös muun muassa Turussa ja Oulussa.

Useissa sairaanhoitopiireissä kesäsijaisia houkutellaan töihin muun muassa auttamalla asuntojen hankinnassa. Toistaiseksi kannustinkeinot eivät ole tepsineet, koska hoitoalalle ei ole hakeutunut viime aikoina tarpeeksi nuoria opiskelijoita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.